TARTA Z GROSZKIEM CUKROWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Tarta to, można powiedzieć, mój „konik” w kuchni:) Nie pamiętam żeby mi kiedyś nie wyszła. Czyżby to kwestia doświadczenia:) Jak bym miała wskazać, co w tej tarcie lubię najbardziej, to bez wahania wskazałabym na groszek cukrowy. Mam do niego ogromny sentyment. Groszek cukrowy jest po prostu super smaczny i uroczo chrupie. Sprawdźcie jak chrupie w tej tarcie!

 

1 porcja – 190 kcal
przepis na 4 porcje

spód:

100g mąki pszennej (typ 750),

100g mąki owsianej,

100g masła,

sól.

farsz:

5 jajek,

½ kulki mozzarelli,

2 garści groszku cukrowego,

średniej wielkości opakowanie jogurtu naturalnego,

kilka orzechów włoskich,

⅓ łyżeczki soli,

łyżeczka curry,

⅓ łyżeczki,

pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki,

½ świeżej ostrej

½ papryczka chili.

 

sposób przygotowania:

przygotowanie spodu: Mąkę połączyłam z miękkim masłem, odrobiną soli i zaczęłam wszystko razem mieszać. Wyrobionym ciastem wykleiłam formę silikonową. Następnie zaczęłam przygotowywać farsz. Do dużej miski wbiłam jajka, dodałam jogurt i przyprawy. Całość wymieszałam. Przygotowanym farszem napełniłam formę następnie ułożyłam groszek cukrowy, posypałam pokrojoną w kostkę mozzarellą, posypałam orzechami włoskimi i posiekaną papryczką chili. Tatrę wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Tartę piekłam przez 50 minut.

tarta z groszkiem cukrowym - lookingforcooking.pl

TIP 1

Jeżeli nie masz groszku cukrowego, możesz użyć fasolkę szparagową, wizualnie tarta zbytnio się nie zmieni. Masło w spodzie do tarty możesz zamienić na olej rzepakowy w takiej samej ilości. Orzechy włoskie możesz podmienić na inne orzechy lub też nasiona słonecznika czy pestki dyni.

12 odpowiedzi na “TARTA Z GROSZKIEM CUKROWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI”

  1. ludmiła pisze:

    więcej, więcej, więcej takich przepisów, idę pichcić

  2. Damian pisze:

    Z fasolką też extra, ale groszek cukrowy to mega pyszny jest:)

  3. Paweł pisze:

    przepiękna stylizacja. Gratuluję

  4. tamara pisze:

    Ale piękne zdjęcia. Super blog!

  5. Paulina pisze:

    Uwielbiam groszek cukrowy, potwierdzam, że przepięknie chrupie:)

  6. Beata pisze:

    super piękne zdjęcie, zjadłabym

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *