ZAPIEKANKA CHLEBOWA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Jedną z najważniejszych inwestycji jaką możemy zrobić, to inwestycja w samego siebie np. w swoje zdrowie poprzez m.in. prawidłowo skomponowaną dietę. Warto też każdego dnia zatroszczyć się o swoje dobre samopoczucie, pielęgnując nie tylko swoje ciało, ale też umysł. Dobrostan psychiczny i fizyczny przekłada się na nasze funkcjonowanie – dopiero będąc zdrowym i pełnym pozytywnej energii możemy w pełni realizować swój potencjał.  Wracając do odżywiania, powinniśmy wybierać świadomie to co jemy, stawiając na zbilansowaną dietę, bogatą w składniki odżywcze, witaminy i  minerały. Dla wszystkich osób, dla których dbanie o zdrowie jest priorytetem, niezmiennie polecam uzupełnienie swojego codziennego jadłospisu o jogurty naturalne Activia, które teraz dostępne są również w wersji bez laktozy. Poznacie ją po charakterystycznym fioletowym kolorze na opakowaniu. To doskonałe źródło wapnia, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.Jeżeli chcecie wykorzystać naturalny jogurt Activia w sposób niekonwencjonalny, mam dzisiaj dla Was pomysł na zapiekankę chlebową. Mam nadzieję, że tak jak ja, zjecie ją do ostatniego okruszka!

łyżka oleju rzepakowego,

1 cebula,

opakowanie świeżych liści szpinaku,

5 jajek,

2 opakowania jogurtu naturalnego Activia bez laktozy,

łyżka ostrej musztardy,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki pieprzu,

⅓ łyżeczki soli,

⅓ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,

6 kromek czerstwego chleba,

½ szklanki napoju sojowego lub innego napoju roślinnego,

130g żółtego sera,

6 suszonych pomidorów,

masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam szpinak i poczekałam chwilę aż się wszystko poddusi, zmniejszając swoją objętość. Do warzyw na patelni dolałam ⅓ szklanki wody. Do miski wbiłam pięć jajek, dolałam jogurty, łyżkę musztardy, przyprawy i chleb pokrojony w drobną kostkę. Przełożyłam do niej szpinak z cebulą z patelni i wlałam do miski  ½ szklanki napoju roślinnego. Następnie dodałam połowę startego sera (65g) i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypałam pozostałym startym żółtym serem. Zapiekankę piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C przez 25 minut.

anetalancuchowska.pl

 

TIP 1

Jogurt Activia w kubeczku w wariancie bez laktozy to alternatywna propozycja do jogurtu naturalnego Activia – przepyszny, aksamitny jogurt bez laktozy, który można spożywać jako element śniadania, drugiego śniadania, obiadu lub do bezpośredniego spożycia jako smaczną przekąskę w ciągu dnia.

TIP 2

Zdrowie jelit jest kluczem do dobrego samopoczucia i wyglądu. Jeśli Twój brzuch nie jest fanem laktozy, ważne jest, aby szukać alternatywnych produktów, które sprawią, że Twoje jelita będą szczęśliwe.

Materiał powstał we współpracy z marką Activia.

25 odpowiedzi na “ZAPIEKANKA CHLEBOWA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI”

  1. Ewa pisze:

    to musi być pyszne, wygląda obłędnie

  2. Ola pisze:

    Lubię Pani bloga bardzo!

  3. Iwo pisze:

    fajna fotka, fajne danie, fajny blog

  4. Krzysztof pisze:

    Fajny pomysł na zagospodarowanie starego chlebka!!

  5. Iza pisze:

    mam plan na obiad:)

  6. Konrad pisze:

    apetyczne!!!

  7. Iwona pisze:

    Ekstra przepis, dziękuję.

  8. Konrad pisze:

    Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie żywności, w dzisiejszych czasach to w sam raz!

  9. Tatiana pisze:

    Wyszła obłędnie… uwielbiam!

  10. Ania pisze:

    REWELKA!

  11. Wiola pisze:

    zrobione i zjedzone…PYCHA!

  12. Tomek pisze:

    świetne zdjęcie!

  13. Abdul pisze:

    Myślę, że szpinak i suszone pomidory to świetny pomysł w tej kompozycji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *