ZAPIEKANKA CHLEBOWA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Jedną z najważniejszych inwestycji jaką możemy zrobić, to inwestycja w samego siebie np. w swoje zdrowie poprzez m.in. prawidłowo skomponowaną dietę. Warto też każdego dnia zatroszczyć się o swoje dobre samopoczucie, pielęgnując nie tylko swoje ciało, ale też umysł. Dobrostan psychiczny i fizyczny przekłada się na nasze funkcjonowanie – dopiero będąc zdrowym i pełnym pozytywnej energii możemy w pełni realizować swój potencjał. Wracając do odżywiania, powinniśmy wybierać świadomie to co jemy, stawiając na zbilansowaną dietę, bogatą w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dla wszystkich osób, dla których dbanie o zdrowie jest priorytetem, niezmiennie polecam uzupełnienie swojego codziennego jadłospisu o jogurty naturalne Activia, które teraz dostępne są również w wersji bez laktozy. Poznacie ją po charakterystycznym fioletowym kolorze na opakowaniu. To doskonałe źródło wapnia, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.Jeżeli chcecie wykorzystać naturalny jogurt Activia w sposób niekonwencjonalny, mam dzisiaj dla Was pomysł na zapiekankę chlebową. Mam nadzieję, że tak jak ja, zjecie ją do ostatniego okruszka!
łyżka oleju rzepakowego,
1 cebula,
opakowanie świeżych liści szpinaku,
5 jajek,
2 opakowania jogurtu naturalnego Activia bez laktozy,
łyżka ostrej musztardy,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki pieprzu,
⅓ łyżeczki soli,
⅓ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
6 kromek czerstwego chleba,
½ szklanki napoju sojowego lub innego napoju roślinnego,
130g żółtego sera,
6 suszonych pomidorów,
masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam szpinak i poczekałam chwilę aż się wszystko poddusi, zmniejszając swoją objętość. Do warzyw na patelni dolałam ⅓ szklanki wody. Do miski wbiłam pięć jajek, dolałam jogurty, łyżkę musztardy, przyprawy i chleb pokrojony w drobną kostkę. Przełożyłam do niej szpinak z cebulą z patelni i wlałam do miski ½ szklanki napoju roślinnego. Następnie dodałam połowę startego sera (65g) i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypałam pozostałym startym żółtym serem. Zapiekankę piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C przez 25 minut.
to musi być pyszne, wygląda obłędnie
i takie jest…
Lubię Pani bloga bardzo!
DZIĘKI!
fajna fotka, fajne danie, fajny blog
Oh, dziękuję!!!
Fajny pomysł na zagospodarowanie starego chlebka!!
dokładnie tak jest!
mam plan na obiad:)
🙂
apetyczne!!!
🙂
Ekstra przepis, dziękuję.
bardzo proszę
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie żywności, w dzisiejszych czasach to w sam raz!
dokładnie
Wyszła obłędnie… uwielbiam!
i tak trzymać!!!
REWELKA!
🙂
zrobione i zjedzone…PYCHA!
bardzo mnie to cieszy
świetne zdjęcie!
Wielkie dzięki!
Myślę, że szpinak i suszone pomidory to świetny pomysł w tej kompozycji.