ÇILBIR CZYLI JAJKA W KOSZULCE PO TURECKU ZATOPIONE W JOGURCIE

Wraz z początkiem roku, z reguły 1 stycznia, tak mniej więcej po południu nachodzi nas potrzeba wyartykułowania postanowień noworocznych. Oczywiście są tacy, którzy tego nie robią dochodząc do wniosku, że perfekcji nie da się poprawić:) większość z nas jednak coś tam do poprawy ma, stąd postanowienia noworoczne cieszą się niezmienną popularnością na początku każdego roku. W sumie jak by na to spojrzeć, bardziej wnikliwie warto stawiać sobie nowe cele i postanowienia przez cały rok, a nie tylko na jego początku ale to już kwestia na inną dyskusję. Ja zazwyczaj nie robię jakiś wielkich postanowień noworocznych, bo z reguły raczej nie jestem w stanie ich zrealizować. Nauczyłam się więc stawiać sobie cele proste do realizacji, na które mam 100%’owy wpływ. W tym roku postanowiłam sobie, że jeszcze bardziej zadbam o siebie, gdyż wychodzę z założenia, że dbając o siebie dbam też o moich najbliższych. W końcu kto jak kto, ale najbliższe osoby odczują to pierwsze, czy jesteś zadowolona, optymistyczna i zrelaksowana, a są to wszystko skutki prawidłowego zadbania o siebie. Dbam o siebie m.in. jedząc zdrowo i dlatego bardzo się ucieszyłam jak @activiapolska na początku roku obdarowała mnie swoją nowością, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego. To naprawdę świetny produkt. Jogurt ten ma aksamitną, gęstą konsystencję, zawiera tylko 6% tłuszczu, dzięki temu jest odpowiednio lekki, oczywiście jest też niesamowicie smaczny. Dodatkowo jogurt ten jest źródłem bakterii probiotycznych, wspierających pracę naszych jelit oraz zawiera wapń pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Szukajcie więc w sklepach jogurtu naturalnego typu greckiego Activia z charakterystycznym błękitnym okręgiem na wieczku, a znajdziecie naprawdę smaczny i odżywczy produkt. Od razu gdy go otrzymałam, postanowiłam przygotować z nim danie, w którym nie będzie jedynie dodatkiem, ale pełnoprawnym składnikiem. Wybór padł na Çilbir czyli turecką potrawę – jajka w koszulce zatopione w jogurcie z dodatkiem tahini.

(przepis na 2 porcje)

baza jogurtowa:

opakowanie jogurtu typu greckiego Activia,

łyżeczka pasty sezamowej tahini,

1/5 łyżeczki soli,

skórka starta z 1/2 cytryny,

2 łyżeczki soku z cytryny.

masło palone:

2 łyżki masła,

płatki chili.

dodatki:

2 jajka w koszulkach,

szczypiorek,

koperek,

chleb razowy,

oliwki,

ogórek zielony.

 

sposób przygotowania:

sos jogurtowy: do jogurtu dodałam pastę tahini, sól, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszałam. Pamiętajcie, że jogurt musi być odpowiednio schłodzony czyli z lodówki wtedy sos jest przepyszny. masło palone: masło rozpuściłam na patelni i chwilę je podgrzewałam z dodatkiem płatków chili, aż do momentu gdy zrobiło się lekko brązowe. Jajka ugotowałam w koszulkach. Na jogurcie ułożyłam jajka, które posypałam szczypiorkiem, koperkiem i polałam palonym masłem z chili. Następnie nacięłam jajko tak aby żółtko rozlało się po powierzchni. Danie zjadłam z pieczywem posmarowanym masłem, oliwkami i ogórkiem. To było tak dobre, że u nas w domu do tego śniadanka obowiązywała zasada kto pierwszy ten lepszy.

aneta lancuchowska

TIP 1

Jednym ze zdrowych nawyków, które warto kultywować jest uzupełnianie diety o produkty bogate w bakterie probiotyczne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Prawidłowo zbilansowana dieta, to podstawa zdrowego stylu życia.

 

35 odpowiedzi na “ÇILBIR CZYLI JAJKA W KOSZULCE PO TURECKU ZATOPIONE W JOGURCIE”

  1. Olek pisze:

    Rewela!

  2. Paulina pisze:

    aż chce się zjeść!

  3. Damian pisze:

    Na pewno spróbuję!!!

  4. Tola pisze:

    Extra przepis tylko ja nie umiem robić jajek w koszulce.

  5. Grażyna pisze:

    Już się nie mogę doczekać, nie widziałam jeszcze w sklepie tego jogurtu:(

  6. Dora pisze:

    Wygląda apetycznie

  7. Iga pisze:

    Piękne i pyszne! Muszę spróbować koniecznie!

  8. Jagna pisze:

    wyszło mi wszystko według przepisu – super dzięki!!

  9. Tadek pisze:

    nie jadłem ale wygląda rewelacja!!

  10. Sława pisze:

    Fajny przepis i fajny blog, dlatego wpadam:)

  11. Tina pisze:

    Uwielbiam takie pomysły na śniadania

  12. Róża z rodziną! pisze:

    Dzisiaj na śniadanie u nas było to danie i rodzina prosi o więcej:)))

  13. Dawid pisze:

    Dziękuję za przypomnienie mi ego dania. Wspomnienia z Turcji wróciły!

  14. Edzio pisze:

    Przepyszne – jednym słowem!

  15. Tobiasz pisze:

    Zdjęcie 1 klasa!

  16. Ewik pisze:

    uwielbiam takie przepisy, śniadanie zaplanowane

  17. Grażynka pisze:

    Pomysł genialny, połączenie z tym jogurtem to rewelka, cała rodzina happy!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *