ZUPKA TAJSKA TOM KHA KAI
ต้มข่าไก่ czyli, jak się domyślasz:), tajska zupa kokosowa (Tom kha kai), to jedna z najlepszych zupek jaką udało mi się zjeść swego czasu w Tajlandii. Myśląc nad kolejnym daniem na bloga sięgnęłam właśnie po nią, zamieniając kurczaka na indyka oraz dodając kłącze imbiru zamiast galangalu. Zmiana niewielka, przyznaję, ale wychodzę z założenia, iż perfekcji się nie poprawia. Chciałam wrócić do smaku tej zupki jaki zapamiętałam podczas pobytu w Tajlandii i mi się to udało! Zupkę robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a więc do biegu, gotowi, start…
1 porcja – 400 kcal
przepis na 2 porcje
składniki na bulion warzywny:
2 marchewki, pietruszka,
1/4 selera,
1 cebula,
2 litry wody,
1 łyżeczka soli morskiej,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
łyżka sosu sojowego,
4 gałązki natki pietruszki,
1 łyżka oliwy extra vergine.
składniki na zupę:
pierś z indyka (250g),
2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej,
5 cm kawałek pokrojonego imbiru,
4-5 liści kaffiru,
1 papryczka chili,
2 szalotki pokrojone w ćwiartki,
10g suszonych grzybów shitake,
sok z ½ limonki (jeżeli limonka jest soczysta,
jeżeli nie to dodaj sok z całej limonki),
2 łyżki sosu rybnego,
duża puszka mleczka kokosowego (400 ml),
400 ml bulionu warzywnego,
kolendra.
dodatki:
14 sztuk pomidorków koktajlowych,
100g ryżu jaśminowego.
Dodaj komentarz