ZUPKA TAJSKA TOM KHA KAI

ต้มข่าไก่ czyli, jak się domyślasz:), tajska zupa kokosowa (Tom kha kai), to jedna z najlepszych zupek jaką udało mi się zjeść swego czasu w Tajlandii. Myśląc nad kolejnym daniem na bloga sięgnęłam właśnie po nią, zamieniając kurczaka na indyka oraz dodając kłącze imbiru zamiast galangalu. Zmiana niewielka, przyznaję, ale wychodzę z założenia, iż perfekcji się nie poprawia. Chciałam wrócić do smaku tej zupki jaki zapamiętałam podczas pobytu w Tajlandii i mi się to udało! Zupkę robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a więc do biegu, gotowi, start…

 

1 porcja – 400 kcal

przepis na 2 porcje

składniki na bulion warzywny:
2 marchewki, pietruszka,
1/4 selera,
1 cebula,
2 litry wody,
1 łyżeczka soli morskiej,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
łyżka sosu sojowego,
4 gałązki natki pietruszki,
1 łyżka oliwy extra vergine.
składniki na zupę:
pierś z indyka (250g),
2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej,
5 cm kawałek pokrojonego imbiru,
4-5 liści kaffiru,
1 papryczka chili,
2 szalotki  pokrojone w ćwiartki,
10g suszonych grzybów shitake,
sok z ½ limonki (jeżeli limonka jest soczysta,
jeżeli nie to dodaj sok z całej limonki),
2 łyżki sosu rybnego,
duża puszka mleczka kokosowego (400 ml),
400 ml bulionu warzywnego,
kolendra.
dodatki:
14 sztuk pomidorków koktajlowych,
100g ryżu jaśminowego.

 

sposób przygotowania

Bulion zrobiłam identycznie, jak ten do ramenu (kliknij w link).
Do zagotowanego bulionu, dodałam  mleczko kokosowe, trawę cytrynową, imbir, liście kaffiru i posiekana papryczkę chili. Całość wymieszałam i gotowałam przez kilka minut. Następnie dodałam pokrojonego w paski indyka, grzyby shitake (wcześniej namoczone w wodzie i odsączone) i cebulę. Gotowałam kilka chwil do momentu ugotowania indyka. Doprawiłam sokiem z limonki i sosem rybnym. Zdjęłam z ognia i przelałam do miseczek, następnie dodałam wcześniej ugotowany ryż. Na koniec dodałam pomidorki koktajlowe i liście kolendry.
Tom kha kai - lookingforcooking.pl

TIP 1

Zupkę podawaj z ryżem, którego jedyne słuszne gotowanie, to gotowanie bez plastikowej torebki. Plastiku w naszym życiu i tak jest zdecydowanie za dużo, więc przy gotowaniu ryżu jest on niemile widziany. Do szklanki ryżu, dodaj dwie szklanki wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu, nie mieszając, aż do całkowitego odparowania ryżu. Proste, łatwe i przyjemne, jak zrobienie zupki Tom kha kai.

TIP 2

Moja zupka ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające (imbir, papryczka chili), w sam raz na przedłużającą się zimę w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *