ZUPA DYNIOWO-BATATOWA Z SOCZEWICĄ I JOGURTEM
Kiedy zastanawiałam się nad zupą jaką dla Was przygotuję tej jesieni, to mój wybór padł na zupę-krem z dynią i batatem. Postanowiłam udowodnić niedowiarkom, że takie połączenie plus szczypta przypraw sprawi, że zupa będzie miała niesamowitą głębie smaku i w niczym nie będzie przypominać nierzadko bezsmakowych zup dyniowych. I tak właśnie się stało! Przed Wami aromatyczna, rozgrzewająca, o niebagatelnym głębokim smaku – zupa dyniowa. Dodam do tego, że oprócz swoich rozgrzewających właściwości, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego Activia moja zupka zyskała także właściwości uodparniające. Dodatek jogurtu naturalnego Activia, to dodatek miliardów jogurtowych bakterii probiotycznych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej. A nasza odporność
aż w 70% zależy od pracy jelit!
600g pieczonej dyni hokkaido
łyżka oliwy z oliwek
łyżka oleju rzepakowego
średniej wielkości cebula
batat
3 łyżki czerwonej soczewicy
2 szklanki bulionu warzywnego
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
łyżeczka curry
4 łyżeczki soku z limonki
świeżo mielony pieprz
opakowanie jogurtu naturalnego Activia
dodatki:
nasiona słonecznika
sposób przygotowania:
Dynię pokroiłam w kostkę bez obierania, dodałam łyżkę oliwy z oliwek i wymieszałam kawałki dyni w misce z oliwą. Pokrojoną dynię piekłam aż do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę następnie dodałam obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę batata. Całość chwilę smażyłam następnie dodałam soczewicę i zalałam wszystko bulionem. Batata gotowałam aż do miękkości, a po ugotowaniu dodałam do niego upieczoną dynię. Całość przyprawiłam startym imbirem, curry i czterema łyżeczkami soku z limonki. Wszystko zblendowałam na gęsty krem. Do zupy w miseczce dodałam jogurt i przyprawiłam ją świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem zupę posypałam uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
TIP 1
Prawidłowa praca jelit jest bezpośrednio powiązana z działaniem mózgu i wpływa pozytywnie na nasz nastrój. To szczególnie istotne, gdy czeka nas intensywny wysiłek intelektualny w pracy czy podczas nauki.
TIP 2
Dietę warto wzbogacić o jogurtowe bakterie probiotyczne zawarte w np. w jogurtach naturalnych Activia. Wspierają one funkcjonowanie mikroflory jelitowej, odpowiedzialnej za wzmocnienie odporności naszego organizmu.
materiał powstał we współpracy z marką Activia
Już przetestowana i ocena 5!
ale pani robi piękne zdjęcia:)
Fajny przepis jak wszystkie na Pani blogu!
U mnie tylko zupy na jesień
z soczewicą to się się można najeść taką zupką!
No to mam plan na obiad!
będzie dzisiaj na obiad
Lubię dyniowe zupki, ale to prawda, że niektóre smaku nie mają.
o rany, będzie gotowane!
apetyczne!!!
Fajny przepis na tę pogodę
fota rewelacja, chcę ją zjeść!
piękne foto, gratuluję
WOW!!
Pyszna zupka, wygląda obłędnie