ZUPA DYNIOWO-BATATOWA Z SOCZEWICĄ I JOGURTEM

Kiedy zastanawiałam się nad zupą jaką dla Was przygotuję tej jesieni, to mój wybór padł na zupę-krem z dynią i batatem. Postanowiłam udowodnić niedowiarkom, że takie połączenie plus szczypta przypraw sprawi, że zupa będzie miała niesamowitą głębie smaku i w niczym nie będzie przypominać nierzadko bezsmakowych zup dyniowych. I tak właśnie się stało! Przed Wami aromatyczna, rozgrzewająca, o niebagatelnym głębokim smaku – zupa dyniowa. Dodam do tego, że oprócz swoich rozgrzewających właściwości, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego Activia moja zupka zyskała także właściwości uodparniające. Dodatek jogurtu naturalnego Activia, to dodatek miliardów jogurtowych bakterii probiotycznych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej. A nasza odporność
aż w 70% zależy od pracy jelit!

 

600g pieczonej dyni hokkaido

łyżka oliwy z oliwek

łyżka oleju rzepakowego

średniej wielkości cebula

batat

3 łyżki czerwonej soczewicy

2 szklanki bulionu warzywnego

kawałek świeżego imbiru (2 cm)

łyżeczka curry

4 łyżeczki soku z limonki

świeżo mielony pieprz

opakowanie jogurtu naturalnego Activia

dodatki:

nasiona słonecznika

 

sposób przygotowania:

Dynię pokroiłam w kostkę bez obierania, dodałam łyżkę oliwy z oliwek i wymieszałam kawałki dyni w misce z oliwą. Pokrojoną dynię piekłam aż do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę następnie dodałam obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę batata. Całość chwilę smażyłam następnie dodałam soczewicę i zalałam wszystko bulionem. Batata gotowałam aż do miękkości, a po ugotowaniu dodałam do niego upieczoną dynię. Całość przyprawiłam startym imbirem, curry i czterema łyżeczkami soku z limonki. Wszystko zblendowałam na gęsty krem. Do zupy w miseczce dodałam jogurt i przyprawiłam ją świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem zupę posypałam uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

anetalancuchowska.pl

TIP 1

Prawidłowa praca jelit jest bezpośrednio powiązana z działaniem mózgu i wpływa pozytywnie na nasz nastrój. To szczególnie istotne, gdy czeka nas intensywny wysiłek intelektualny w pracy czy podczas nauki.

TIP 2

Dietę warto wzbogacić o jogurtowe bakterie probiotyczne zawarte w np. w jogurtach naturalnych Activia. Wspierają one funkcjonowanie mikroflory jelitowej, odpowiedzialnej za wzmocnienie odporności naszego organizmu.

 

materiał powstał we współpracy z marką Activia

15 odpowiedzi na “ZUPA DYNIOWO-BATATOWA Z SOCZEWICĄ I JOGURTEM”

  1. Hania pisze:

    Już przetestowana i ocena 5!

  2. Ignacy pisze:

    ale pani robi piękne zdjęcia:)

  3. Dora pisze:

    Fajny przepis jak wszystkie na Pani blogu!

  4. Roberto pisze:

    U mnie tylko zupy na jesień

  5. Olena pisze:

    z soczewicą to się się można najeść taką zupką!

  6. Grażynka pisze:

    No to mam plan na obiad!

  7. Lenka pisze:

    będzie dzisiaj na obiad

  8. Krystek pisze:

    Lubię dyniowe zupki, ale to prawda, że niektóre smaku nie mają.

  9. Pamela pisze:

    o rany, będzie gotowane!

  10. Kamil pisze:

    apetyczne!!!

  11. Igor pisze:

    Fajny przepis na tę pogodę

  12. Tamara pisze:

    fota rewelacja, chcę ją zjeść!

  13. Olek pisze:

    piękne foto, gratuluję

  14. Pawlik pisze:

    WOW!!

  15. Inga pisze:

    Pyszna zupka, wygląda obłędnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *