ZIELONE CURRY Z GROSZKIEM CUKROWYM, PAPRYKĄ I SZPARAGAMI

Po warsztatach z kuchni tajskiej z Michałem Kurkiem stwierdzam, że kuchnia tajska jest prosta, tylko trzeba wiedzieć jak do niej podejść, a to już takie proste nie jest. Bez bezcennych wskazówek ani rusz! Do tej pory np. nie wiedziałam jak zrobić pastę curry. Żeby nie musieć się posiłkować podejrzaną torebką z gotową pastą curry, nie robiłam tego dania. Teraz już wiem, a efekt przed Tobą, na moim blogu, w postaci nowego przepisu, jeszcze kwietniowego:)

przepis na 2 porcje

przepis na pastę curry:
15 dużych świeżych zielonych papryczek green bird’s eye,
3 szalotki,
9 ząbków czosnku,
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego galangalu,
1 łyżka pokrojonej świeżej trawy cytrynowej,
5 świeżych liści limonki kaffir,
1 łyżeczka posiekanego korzenia kolendry lub liści kolendry,
10 liści bazylii,
½ łyżeczki pieprzu,
1 łyżka prażonych ziaren kolendry,
1 łyżka prażonego kminku,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka pasty z krewetek,
dodatki:
łyżka oleju rzepakowego,
10 krewetek tygrysich,
2 garście cukrowego groszku,
średniej wielkości papryka,
½ pęczka szparagów,
puszka mleczka kokosowego,
100g ryżu jaśminowego.

 

sposób przygotowania:

Przepis na pastę curry: ziarenka kminku i kolendry rozgniotłam w moździerzu, a następnie uprażyłam je na suchej patelni. Przesypałam je do blendera, dodałam pokrojone papryczki chili i liście kaffiru (usuń z nich ogonek, który jest gorzki). Dodałam sól i pozostałe składniki i całość zmiksowałam na gładką masę. Przepis na zielone curry z warzywami: rozgrzałam w woku łyżkę oleju następnie dodałam 2 łyżki, przygotowanej wcześniej, pasty curry i zalałam całość mleczkiem kokosowym. Poczekałam aż do zagotowania i dodałam krewetki. Po chwili wrzuciłam pokrojone warzywa. Wszystko razem dusiłam kilka minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy warzywa już się udusiły, nie tracąc swojej chrupkości.
Gotowe curry zjedz z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym. Jeżeli lubisz kolendrę tak jak ja, a ja ją bardzo lubię,  nie wahaj się posypać dania świeżą kolendrą. Komponuje się wybornie.

zielone curry - kuchnia Tajska na lookingforcooking.pl

TIP 1

Zieloną pastę curry można przechowywać w lodówce około dwóch tygodni, a w zamrażalniku do miesiąca. Dzięki temu raz zrobiona pasta curry może posłużyć przy wielu obiadach. Fajnie jest dać ją w prezencie znajomym. Sprawdziłam, prezent się spodobał:)

TIP 2

Możesz dodać do swojego dania więcej pasty curry. W ten sposób regulujesz jego ostrość. Raczej nie kombinuj z pieprzem czy papryczkami chili, przy raz zrobionej paście curry.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *