WEGAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Bez przesady, nie zawsze musi być pięknie, równo i spektakularnie. W końcu najważniejszy jest smak, a to ciasto, pod tym względem, rządzi! Czasem nachodzi mnie ochota na upieczenie ciasta, którego smak, aromat i konsystencję mam już zawczasu zakodowaną w głowie. Cała sztuka to osiągnąć efekt zgodny z wyobrażeniami. Nieskromnie powiem, że tym razem mi się to udało w 100%. Śliwki i kakao to naprawdę udana para, info potwierdzone:) Ciasto robi się naprawdę w prosty sposób, główne polega to na zmieszaniu składników. Pieczenie 40 minut i wyciągasz pyszny wegański wypiek. Go Vegan!
przepis na 10 porcji
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
½ szklanki karobu lub kakao,
łyżeczka cynamonu,
½ szklanki rodzynków,
garść orzechów włoskich,
4 łyżki syropu klonowego,
szklanka soku jabłkowego,
½ szklanki oleju rzepakowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 garście śliwek węgierek,
wiórki kokosowe.
sposób przygotowania:
Do miski wsypałam wszystkie składniki suche następnie mokre i wymieszałam je dokładnie. Przygotowaną masę wyłożyłam do kwadratowej foremki 20 cm x 20 cm, wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym. Na wierzchu ułożyłam przekrojone na pół, wydrylowane śliwki i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłam je przez 40 minut.
TIP 1
Jeżeli masz uczulenie na kakao, zamień je w przepisie na karob. Strąki drzewa karobowego nie zawierają kofeiny ani alergenów. Fajny zamiennik, dla niektórych nie do rozpoznania. Zróbcie test na domownikach:)
Śliwki, moje ulubione!!!!
Moje też:)
Fajny przepis. Lecę do kuchni pichcić!
koniecznie!
Extra, że wreszcie przepis ze śliwkami. Trzeba korzystać z sezonu!!
sezonowe owoce są the best!
Extra pomysł na wegańskie ciasto. Upiekłam i wyszło wspaniale.
Bardzo mnie to cieszy!!!
Super ciasto. bardzo smaczne. Gratulacje.
Dziekuję
Fajne ciasto wegańskie, na coś takiego czekałam:) Super
Bardzo się cieszę!
Jaki sok jabłkowy polecasz? Chodzi mi o taki, który jest na 100 procent wegański ( wielu producentòw klaruje żelatyną a nie informuje o tym na etykiecie). Z góry dziękuję za odpowiedź.
Szczerze powiem, że nie wybierałam soków pod tym kątem. Raczej kierowałam się zawartością cukru, a tak naprawdę jego brakiem w składzie. Polecam soki jabłkowe 100%, nieklarowane, czyli jednocześnie bez dodatku żelatyny.