TARTA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POMIDORAMI

Uwielbiam piec tarty, przygotowanie ich zajmuje bardzo mało czasu i zawsze wychodzą wspaniale. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, a i tak są pyszne, do tego zwykle wyglądają pięknie. Ach, dzisiaj miałam ochotę na tradycyjne ciasto kruche, no może prawie-tradycyjne, bo zmniejszyłam ilość masła, a dodałam jogurt naturalny. Jest pysznie!

przepis na 4 porcje

spód:

200g mąki pszennej,

70g masła,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

sól, pieprz.

farsz:

5 jajek,

100 g wędzonego łososia,

4 suszone pomidory,

opakowanie świeżych liści szpinaku,

5 łodyg selera naciowego,

pomidor,

3 ząbki czosnku,

łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,

½ łyżeczki ostrej papryki,

sól, pieprz.

 

sposób przygotowania:

farsz: na patelni z niewielkim dodatkiem wody udusiłam liście szpinaku z dodatkiem czosnku. Kiedy woda odparowała, szpinak przełożyłam do miski i dodałam pokrojonego selera naciowego, jajka, wędzonego łososia i przyprawy. Całość wymieszałam. Farsz gotowy!
spód: składniki na spód połączyłam ze sobą. Formę na tartę wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam i wykleiłam nim formę do tarty. Potem na ciasto położyłam papier do pieczenia, wysypałam groch i z takim obciążeniem piekłam ciasto przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Następnie usunęłam obciążenie i wyłożyłam wcześniej przygotowany farsz. Na wierzchu farszu poukładałam pomidora pokrojonego w plastry. Tartę z farszem piekłam 35-40 minut  w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

pyszna tarta z pomidorkami

tarta z łososiem i pomidorkami - anetalancuchowska.pl

TIP 1

Możesz mąkę pszenna zamienić na mąkę orkiszową lub pszenna razową dzięki temu dostarczysz sobie więcej błonnika i składników mineralnych.

TIP 2

Jeżeli masz podwyższony cholesterol, cukier lub nadciśnienie tętnicze, zmniejsz ilość jajek w tarcie do trzech i dodaj małe opakowanie jogurtu naturalnego. W ten sposób zmniejszysz w tarcie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

TIP 3

Jeżeli masz problemy z nerkami pamiętaj, że musisz w swojej diecie ograniczyć szczawiany, które występują w szpinaku. Zamień szpinak na rzecz selera naciowego i pomidorów.

18 odpowiedzi na “TARTA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POMIDORAMI”

  1. Ewelina pisze:

    przepiękne zdjęcie, więcej takich pls!

  2. Mariola pisze:

    Ekstra pyszna. Przeczytałam i upiekłam. Cała rodzina HAPPY!!!

  3. dariusz pisze:

    apetycznie wygląda ta tarta!

  4. piotr pisze:

    Bardzo dobra ta tarta. Wyszła mi super pyszna!

  5. Tadeusz pisze:

    PYYYYCHA

  6. Danuta pisze:

    na pewno zrobię na święta albo i wcześniej

  7. Paulina pisze:

    wyszło przepysznie-świątecznie! Dzięki!!!

  8. tamara pisze:

    Tarta palce lizać, upiekłam i zjadłam…

  9. Władysław pisze:

    Przepyszna tarta, poleeeecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *