TARTA POROWA Z KURCZAKIEM
W ramach walki z nadmierną ilości soli w diecie, postanowiłam znów przygotować danie bez dodatku soli, co nie oznacza że nie ma w nim sodu. Tarta wyszła wspaniale, por jak zwykle stanął na wysokości zadania. Soli nie dodałam, dodałam natomiast przyprawę do kurczaka bez dodatku soli firmy Knorr. Polecam takie gotowanie.
spód:
150g mąki pszennej typ 650,
150g mąki pszennej typ 2000,
110g masła,
50g jogurtu naturalnego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli.
farsz:
150g piersi z kurczaka,
5 jajek,
małe opakowanie jogurtu naturalnego,
140g pora,
garść borówek amerykańskich,
2 saszetki przyprawy do złotego kurczaka Knorr bez dodatku soli.
sposób przygotowania:
Składniki potrzebne do przygotowania spodu tarty, połączyłam ze sobą tworząc kulkę ciasta.
Formę do tarty wysmarowałam masłem i wysypałam mąką pełnoziarnistą następnie wykleiłam wcześniej przygotowanym ciastem. Kurczaka pokroiłam w drobną kostkę, oprószyłam przyprawą Knorr i lekko podsmażyłam na oliwie z oliwek. Pora umyłam i pokroiłam, a następnie zmieszałam w misce razem z kurczakiem. Do miski dosypałam saszetkę przyprawy Knorr, dodałam jajka, jogurt i całość wymieszałam. Gotowy farsz wyłożyłam na spód tarty. Na wierzchu tarty ułożyłam kilka borówek amerykańskich. Tartę piekłam przez 50 min. w temp. 180 stopni C.


Tarta palce lizać!!!!!
tak właśnie smakuje:)))
piękne zdjęcie, a z tymi przyprawami Knorr, to przetestowałam i są super!
Przyprawy są naprawdę fest!
Lubię pora, zrobię tę tartę! 🙂
POLECAM bo jest pyszna!
Już zrobiona i zjedzona. Przepis ekstra! Polecam
EXTRA!
Też chciałabym robić takie zdjęcia:(
nic trudnego!
WOW
:))))