TARTA OWSIANA ZE SŁONYM KARMELEM I OWOCAMI
Dzisiaj miałam okazję upichcić coś extra w studio Pytanie na Śniadanie. Wyszło extra, więc postanowiłam przedstawić Tobie wszystkie szczegóły tego przedsięwzięcia. Uwaga, uwaga! Tarta owsiana ze słonym karmelem i sezonowymi owocami. Oczywiście na pierwszy „rzut oka” masa kajmakowa kojarzy się raczej z bardzo kalorycznie, jednak odpowiednie proporcję i dodatki czynią cuda. Ale po kolei. Po pierwsze: dodałam tylko ⅓ puszki, po drugie: zmieszałam ją z serkiem mascarpne i gęstym jogurtem naturalnym. Wynik: 70 gramowy kawałek tarty to jedynie 170 kcal. Uff, udało się. Jest pysznie i zdrowo.
70g – 170 kcal
spód:
150g otrębów owsianych,
7 suszonych daktyli,
2 garście pestek dyni,
½ kostki masła,
3 czubate łyżeczki kakao.
masa – słony karmel:
opakowanie serka mascarpone (250g),
opakowanie gęstego jogurtu naturalnego,
⅓ puszki kajmaku,
sól (najlepiej w płatkach).
dodatkowo: owoce do udekorowania tarty,
sezonowe – dowolne.
sposób przygotowania:
Pestki dyni i daktyle zmiksowałam w malakserze. Wsypałam je do miski następnie dodałam otręby owsiane, kakao i rozpuszczone masło. Całość wymieszałam dłonią na gładką masę. Przygotowaną masą wyłożyłam silikonową foremkę i włożyłam do zamrażalnika na 15 minut (w ten sposób spód stał się odpowiednio twardy). W międzyczasie przygotowałam masę. Serek mascarpone zmiksowałam z jogurtem, kajmakiem i solą. Następnie wstawiłam masę na kilka minut do lodówki. Spód wyjęłam z silikonowej foremki i wyłożyłam na niego masę – słony karmel. Tartę oprószyłam świeżymi, sezonowymi owocami: agrestem, białymi i czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami oraz gwiazdkami z arbuza.
TIP 1
Zawsze korzystaj z sezonowych owoców, które mają okazje odpowiednio długo dojrzewać w prawdziwym słońcu. Owoce importowane, często są zbierane zbyt wcześnie, aby proces dojrzewania mógł osiągnąć odpowiedni etap.
MEGA!!!
Widziałam Ciebie w Pytaniu na Śniadanie, jak dla mnie bomba!!! Idę coś upichcić:)
a dziękuję staram się wypadać OK
a truskawki chyba też by pasowały… jeszcze ostatnie można dostać. Świetna ta tarta!
oczywiście, jak je jeszcze gdzieś znajdziesz:)
super pomysł, już lecę do kuchni przetestować przepis!
trzymam kciuki
przepyszne !!! już zrobione
no to jestem zadowolona
Super tarta, gratuluję:)
Dziękuję pięknie!!!
Masz przepiękne zdjęcia na swoim blogu! Gdzie się nauczyłaś fotografii, też bym tak chciała:)
małymi kroczkami, jestem totalną amatorką ale się staram
Extra ciasto, podoba mi się, że ma tak mało kalorii
też się cieszę, ze pomimo tej masy kajmakowej jest niskokaloryczne:)
Takiego właśnie przepisu szukałam, bo uwielbiam słony karmel ale nie wiedziałam jak się doniego zabrać
grunt to nie przesadzać z ilością!!!
Wyglada przepysznie! Słony karmel kusi…
Czy możnaby czymś zastąpić daktyle – nie jestem ich fanką?
A ile takich 170. gramowych kawałków jest w całej tarcie?
Daktyle z powodzeniem można zastąpić figami albo rodzynkami. Cała tarta to około 20 kawałków 70 gramowych.
Ach, i jeszcze – ilu gramowy ten jogurt?
Zdecydowanie muszę zrobić to ciasto!
Jogurt ma 180 gram:) pozdrawiam
Anetko opakowanie jogurtu małe czy duże?
Cześć, gdzieś mi się zapodziało Twoje pytanie, ale lepiej późno odpowiedzieć, niż wcale:) Opakowanie jogurtu małe (150 ml).