TARTA OWSIANA ZE SŁONYM KARMELEM I OWOCAMI

Dzisiaj miałam okazję upichcić coś extra w studio Pytanie na Śniadanie. Wyszło extra, więc postanowiłam przedstawić Tobie wszystkie szczegóły tego przedsięwzięcia. Uwaga, uwaga! Tarta owsiana ze słonym karmelem i sezonowymi owocami. Oczywiście na pierwszy „rzut oka” masa kajmakowa kojarzy się raczej z bardzo kalorycznie, jednak odpowiednie proporcję i dodatki czynią cuda. Ale po kolei. Po pierwsze: dodałam tylko ⅓ puszki, po drugie: zmieszałam ją z serkiem mascarpne i gęstym jogurtem naturalnym. Wynik: 70 gramowy kawałek tarty to jedynie 170 kcal. Uff, udało się. Jest pysznie i zdrowo.

 

70g – 170 kcal

spód:

150g otrębów owsianych,

7 suszonych daktyli,

2 garście pestek dyni,

½ kostki masła,

3 czubate łyżeczki kakao.

masa – słony karmel:

opakowanie serka mascarpone (250g),

opakowanie gęstego jogurtu naturalnego,

⅓ puszki kajmaku,

sól (najlepiej w płatkach).

dodatkowo: owoce do udekorowania tarty,
sezonowe – dowolne.

 

sposób przygotowania:

Pestki dyni i daktyle zmiksowałam w malakserze. Wsypałam je do miski następnie dodałam otręby owsiane, kakao i rozpuszczone masło. Całość wymieszałam dłonią na gładką masę. Przygotowaną masą wyłożyłam silikonową foremkę i włożyłam do zamrażalnika na 15 minut (w ten sposób spód stał się odpowiednio twardy). W międzyczasie przygotowałam masę. Serek mascarpone zmiksowałam z jogurtem, kajmakiem i solą. Następnie wstawiłam masę na kilka minut do lodówki.  Spód wyjęłam z silikonowej foremki i wyłożyłam na niego masę – słony karmel. Tartę oprószyłam świeżymi, sezonowymi owocami: agrestem, białymi i czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami oraz gwiazdkami z arbuza.

tarta owsiana z masą kajmakową - lookingforcooking.pl

TIP 1

Zawsze korzystaj z sezonowych owoców, które mają okazje odpowiednio długo dojrzewać w prawdziwym słońcu. Owoce importowane, często są zbierane zbyt wcześnie, aby proces dojrzewania mógł osiągnąć odpowiedni etap.

 

 

 

23 odpowiedzi na “TARTA OWSIANA ZE SŁONYM KARMELEM I OWOCAMI”

  1. Kaśka pisze:

    MEGA!!!

  2. Ewuś pisze:

    Widziałam Ciebie w Pytaniu na Śniadanie, jak dla mnie bomba!!! Idę coś upichcić:)

  3. Betka pisze:

    a truskawki chyba też by pasowały… jeszcze ostatnie można dostać. Świetna ta tarta!

  4. Aga pisze:

    super pomysł, już lecę do kuchni przetestować przepis!

  5. Marzenka pisze:

    przepyszne !!! już zrobione

  6. Aldona pisze:

    Super tarta, gratuluję:)

  7. Dagmara pisze:

    Masz przepiękne zdjęcia na swoim blogu! Gdzie się nauczyłaś fotografii, też bym tak chciała:)

  8. Andżelika pisze:

    Extra ciasto, podoba mi się, że ma tak mało kalorii

  9. Kasia pisze:

    Takiego właśnie przepisu szukałam, bo uwielbiam słony karmel ale nie wiedziałam jak się doniego zabrać

  10. Amo pisze:

    Wyglada przepysznie! Słony karmel kusi…
    Czy możnaby czymś zastąpić daktyle – nie jestem ich fanką?
    A ile takich 170. gramowych kawałków jest w całej tarcie?

    • Aneta pisze:

      Daktyle z powodzeniem można zastąpić figami albo rodzynkami. Cała tarta to około 20 kawałków 70 gramowych.

  11. Amo pisze:

    Ach, i jeszcze – ilu gramowy ten jogurt?
    Zdecydowanie muszę zrobić to ciasto!

  12. Kasia pisze:

    Anetko opakowanie jogurtu małe czy duże?

    • Aneta pisze:

      Cześć, gdzieś mi się zapodziało Twoje pytanie, ale lepiej późno odpowiedzieć, niż wcale:) Opakowanie jogurtu małe (150 ml).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *