TARTA Z FIGAMI I DYNIĄ

Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie tarty jest trudne i czasochłonne, obecnie uważam, że jest to jedno z najszybszych w przygotowaniu dań (oczywiście nie mówię o czasie pieczenia), które umożliwia wykorzystanie tego, co w danej chwili mamy w lodówce. Bazą tarty zawsze są jajka i jogurt lub same jajka, wystarczy do tego dodać warzywa i przyprawy, całość zapiec i gotowe. Tarta fantastycznie smakuje na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdza się idealnie jako przekąska w podróży. Do kawałka tarty zawsze zjadam dużą porcję surówki, dużego pomidora lub kilka ogórków kiszonych. W okresie jesiennym warto jeść dynię, która jest skarbnicą beta-karotenu.

 1 porcja – ok. 480 kcal

przepis na 4 porcje:

ciasto:

mąka orkiszowa (125g),

masło (75g),

szczypta soli,

2 łyżki jogurtu naturalnego (40g).

farsz:

5 jajek (250g),

½ opakowania pleśniowego serka koziego (75g),

średnie opakowanie jogurtu naturalnego (180g),

2 figi (140g),

dynia hokkaido (150g),

½ łyżeczki curry, ⅓ łyżeczki soli morskiej, ½ łyżeczki pieprzu, łyżeczka suszonej bazylii

 

sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: formę na tartę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem. Mąkę wsypałam do miski, dodałam pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Masło z mąką roztarłam palcami, aż powstały drobne okruchy ciasta. Dodałam jogurt i ręką zaczęłam łączyć składniki w kulę. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę.

Przygotowanie farszu: dyni nie obierałam natomiast pokroiłam ją w drobną kostkę, figi pokroiłam na ćwiartki. W miseczce połączyłam jajka z serkiem i jogurtem, przyprawiłam solą i pieprzem, dodałam bazylię i dynię, wszystko dokładnie wymieszałam,  a następnie wyłożyłam na kruche ciasto. Na wierzchu tarty poukładałam figi. Piekarnik nagrzałam do temperatury 190°C. Wstawiłam tatrę i piekłam przez około 50 minut.

pyszna tarta - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Możesz mąkę orkiszową zamienić na mąkę  gryczaną jeżeli zależy Tobie na stworzeniu tarty bezglutenowej.  Jeżeli nie jesz mleka i produktów mlecznych, zamiast masła możesz do ciasta dodać oliwę, a jogurt zamienić na napój roślinny np. ryżowy, owsiany lub kokosowy.

TIP 2

Tarta ma średni indeks glikemiczny (IG). Jeżeli masz cukrzycę czy insulinooporność i bezwzględnie musisz zwracać uwagę na IG posiłków pamiętaj, żeby do tarty zjeść surówkę ze świeżych warzyw, co wpłynie na obniżenie IG całego dania. Możesz też nie dodawać fig do tarty tylko zamiast nich dodać paprykę, dzięki temu zabiegowi IG tarty będzie niższy, no ale to już nie będzie to samo, w końcu figi rządzą:)

TIP 3

Świeże figi są słodkie, a suszone bardzo słodkie, co oznacza że są fantastycznym zamiennikiem dla słodyczy. Gdy masz gorszy dzień, za oknem jest szaro, buro i czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego, to zamiast kolejnego batonika sięgnij po suszoną figę, która zaspokoi ochotę na słodycz, a co więcej dostarczy do Twojego organizmu magnez, który wykazuje właściwości antystresowe. Więc jedz figi i NO STRESS!

tarta z figami i dynią - lookingforcooking.pl

4 odpowiedzi na “TARTA Z FIGAMI I DYNIĄ”

  1. Damian pisze:

    Przepiękne, profesjonalne zdjęcia!!!! Mega!

  2. Emil pisze:

    Pyszna ta tarta

  3. Ewa pisze:

    Ale zdjęcia petarda!! Sama robisz??

  4. Mania pisze:

    Ten blog jest super:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *