TARTA Z FIGAMI I DYNIĄ
Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie tarty jest trudne i czasochłonne, obecnie uważam, że jest to jedno z najszybszych w przygotowaniu dań (oczywiście nie mówię o czasie pieczenia), które umożliwia wykorzystanie tego, co w danej chwili mamy w lodówce. Bazą tarty zawsze są jajka i jogurt lub same jajka, wystarczy do tego dodać warzywa i przyprawy, całość zapiec i gotowe. Tarta fantastycznie smakuje na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdza się idealnie jako przekąska w podróży. Do kawałka tarty zawsze zjadam dużą porcję surówki, dużego pomidora lub kilka ogórków kiszonych. W okresie jesiennym warto jeść dynię, która jest skarbnicą beta-karotenu.
1 porcja – ok. 480 kcal
przepis na 4 porcje:
ciasto:
mąka orkiszowa (125g),
masło (75g),
szczypta soli,
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g).
farsz:
5 jajek (250g),
½ opakowania pleśniowego serka koziego (75g),
średnie opakowanie jogurtu naturalnego (180g),
2 figi (140g),
dynia hokkaido (150g),
½ łyżeczki curry, ⅓ łyżeczki soli morskiej, ½ łyżeczki pieprzu, łyżeczka suszonej bazylii
Przepiękne, profesjonalne zdjęcia!!!! Mega!
Pyszna ta tarta
Ale zdjęcia petarda!! Sama robisz??
Ten blog jest super:)