TARTA ZE SZPINAKIEM, TOPINAMBUREM, ORZECHAMI I KOZIM SEREM

Topinambur nie zrobił na mnie dobrego pierwszego wrażenia, jakiś taki drewniany był. Na tym mój post mógłby się zakończyć gdyby nie wizyta w jednej z warszawskich restauracji, gdzie zaserwowano mi pyszną zupę-krem z topinamburem, oliwą truflową i śmietaną. Jak tylko wróciłam do domu z restauracji, zrobiłam pod topinambur drugie podejście i słonecznik bulwiasty, można powiedzieć, wrócił do łask. Dzisiaj dla Ciebie ode mnie, tarta wśród której składników znajdziesz właśnie topinambur.

 

1 porcja – 440 kcal
przepis dla czterech osób

spód tarty:

1¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,

4 łyżeczki masła,

odrobina soli,

woda (ilość potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

farsz:

13 sztuk bulw topinamburu,

2 marchewki,

5 jajek ekologicznych,

 ¾ szklanki mleka 2%,

5 łyżek serka koziego, twarogowego,

garść orzechów włoskich (7 sztuk),

sól, pieprz, gałka muszkatołowa (świeżo starta).

sposób przygotowania

Mąkę połączyłam z masłem, dodałam odrobinę soli i taką ilość wody, jaka jest niezbędna do uzyskania odpowiedniej lepkości ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam ręcznie i ulepiłam kulkę ciasta. Rozgniotłam ją dłonią, a następnie rozwałkowałam drewnianym wałkiem. Placek wyłożyłam do naczynia do tarty, wysmarowanego wcześniej masłem i posypanego otrębami pszennymi. Obrałam ze skórki marchewkę i topinambur, umyłam je i pokroiłam w plasterki. Warzywa przełożyłam do miski, dodałam jajka, mleko, ser kozi, pokruszone orzechy i przyprawy. Masę dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na ciasto w naczyniu do tarty. Tatrę piekłam przez 45 minut  w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

TIP 1

Jeżeli nie masz w domu topinamburu nic straconego, oprócz jego charakterystycznego smaku, zamiast niego możesz użyć dużej czerwonej, zielonej bądź żółtej papryki, wtedy każdy kawałek Twojej tarty będzie zawierał o 25 kcal mniej. Możesz też topinambur zamienić na dużego ziemniaka lub batata, zachowując taką samą kaloryczność tarty.

TIP 2

Tarta to danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz ją zabrać do pracy i zjeść w ramach obiadu, możesz ją zabrać na niedzielny piknik na trawie, sprawdzi się również jako przekąska w podróży! Słowem, tarta jest dobra na każdą okazję:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *