SAŁATKA ZE SMAŻONYMI OGÓRKAMI I SOSEM RODZYNKOWO-MIGDAŁOWYM

Sałatką trudno jest zabłysnąć w towarzystwie kulinarnym, chyba że jej smak jest na tyle oryginalny, że na długo zapada w pamięć. Moja sałatka taki smak posiada! Nie łatwo  go opisać, na pewno bardzo wiele wnoszą listki mięty i rodzynki z nutką intensywnej oliwy z oliwek (taką właśnie oliwę polecam użyć). W każdym razie, całość jest mocno niebagatelna. Zapraszam do skosztowania! Mniam!

 

przepis na 2 porcje

porcja – 580 kcal

 

½ szklanki kaszy pęczak (90g),

5 ogórków gruntowych (180g),

10 rzodkiewek (150g),

½ dużej, czerwonej cebuli,

4 łyżki suchej czarnej soczewicy (48g),

garść natki pietruszki,

garść listków świeżej mięty,

garść listków świeżego szpinaku.

3 łyżki rodzynków,

2 łyżki posiekanych migdałów,

4 łyżki oliwy z oliwek,

sok z 1 cytryny,

sól morska, pieprz.

 

sposób przygotowania:

Kaszę pęczak przepłukałam pod bieżącą wodą. Następnie ugotowałam ją w wodzie w proporcjach 1:3.
W drugim garnku zagotowałam wodę i wsypałam soczewicę (uprzednio namoczoną). Gotowałam ją ok. 40 minut  i pod koniec gotowania posoliłam ją ,a następnie, po wyjęciu, ostudziłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki następnie poukładałam je na ręczniku papierowym. Z góry przykryj ogórki kolejnym ręcznikiem papierowym i przycisnęłam (zabieg ten ma na celu odsączenie wody z ogórków, dzięki temu będą się one smażyć, a nie dusić na patelni). Przygotowane ogórki usmażyłam z obu stron na łyżeczce oleju rzepakowego. Do ugotowanej i wystudzonej soczewicy dodałam kaszę wraz z pozostałymi składnikami. Przepyszna sałatka gotowa.

sałatka ze smażonymi ogórkami - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, podmień kaszę pęczak na kaszę jaglaną.
czyli kaszę z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Lista składników odżywczych, które zawiera jest równie długa, co jej historia, a znana była już ponad 10 tysięcy lat temu! Jest bogata  w żelazo, cynk, miedz oraz witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego. Kasza jaglana zawiera również krzemionkę, wzmacniającą włosy, paznokcie i ujędrniającą skórę. Spożywając jaglankę, świetny wygląd jest więc gwarantowany.

19 odpowiedzi na “SAŁATKA ZE SMAŻONYMI OGÓRKAMI I SOSEM RODZYNKOWO-MIGDAŁOWYM”

  1. Tomek pisze:

    Można czymś zastąpić kaszę pęczak? Np. makaronem hmmm

  2. Anka pisze:

    super sałatka!!!!!!!

  3. Ela pisze:

    piękne zdjęcie! super blog.

  4. Alina pisze:

    Widziałam Panią w DDTVN, Świetnie Pani gotuje! A ta sałatka jest boska.

  5. Allan pisze:

    to jest super, smakuje obłędnie!

  6. Tatiana pisze:

    ale fajny blog, dużo to pyszności, będę wpadać.

  7. Ela pisze:

    Gratuluję pomysłu! smażone ogórki są extra, muszę przygotować. Pozdrawiam

  8. Anna pisze:

    podoba mi się ten przepis!!! gratulacje

  9. Ewa pisze:

    przepis palce lizać!!! muszę zrobić prędko

  10. Anka pisze:

    świetny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

blogi kulinarne