SAŁATKA Z WODOROSTÓW WAKAME Z MARCHEWKĄ
Mam dla Ciebie sałatkę z undarii pierzastodzielnej – brzmi zachęcająco? Hm… spokojnie to tak naprawdę, wszystkim dobrze znane, wodorosty wakame! Warto podkreślić, że te wodorosty są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy B2, kwasów omega-3, magnezu oraz żelaza. Co więcej, niedawno odkryto, że zawierają fukoksantynę – związek chemiczny z rodziny karotenoidów o unikalnych właściwościach. We wstępnych badaniach ustalono, że sprzyja ona spalaniu tkanki tłuszczowej i ma działanie antycukrzycowe. Do dzieła, przygotowanie jej nie jest trudnym zadaniem!
1 porcja – 200 kcal
przepis na 1 porcje
suszone wodorosty wakame (50g),
duża marchewka (100g),
łyżka marynowanego imbiru (10g),
łyżka prażonych ziaren sezamu (10g),
2 łyżki octu ryżowego (20g),
½ łyżeczki oleju sezamowego (3g),
łyżeczka sosu sojowego (5g),
papryczka chili.
Pięknie to wyglada
och dziękuję ślicznie
wodorosty wakame, uwielbiam!
me too
świetna sałatka!!!!
tak właśnie jest:)
dzięki wielkie
kocham kuchnie japońską:) super
ja też, dlatego zrobiłam!