PLACUSZKI JAGLANE Z KUMKWATEM, RUKOLĄ I CYNAMONEM

Placuszki to z pewnością jedna z tych rzeczy, obok naleśników, którą w kuchni uwielbiam robić w niezliczonej ilości odmian. Dzisiaj na moim blogu macie okazję zasmakować w placuszkach kumkwatowo-jaglanych. Odkryjmy na nowo ten trochę zapomniany owoc. Kumkwat rządzi!

 

4 placki – 250 kcal

z poniższych proporcji wychodzą 4 placki

1 jajko,

3 łyżki mąki jaglanej,

garść pokrojonej rukoli,

6 kumkwatów,

½ łyżeczki cynamonu,

łyżeczka oleju rzepakowego.

 

sposób przygotowania

Mąkę połączyłam w misce z jajkiem, posiekaną rukolą i pokrojonym w plasterki kumkwatem, dokładnie wymieszałam i usmażyłam na łyżeczce oleju rzepakowego. Placuszki wychodzą jak marzenie:)

pyszne placuszki z kumkwatem Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Jeżeli nie masz w domu mąki jaglanej możesz w maszynce do kawy zmielić kaszę jaglaną. Nie tylko zmielenie kaszy jaglanej jest dobrym sposobem na domowej-roboty mąkę.  Do mielenia na makę nadają się również: płatki owsiane, kasza gryczana czy brązowy ryż. Nic, tylko mielić.

TIP 2

Jeżeli masz problem z zakupieniem kumkwatu możesz w bardzo małe kawałeczki wraz ze skórką pokroić pomarańczę lub grejpfruta i dodać do placuszków. Efekt smakowy inny ale potrzeba matką wynalazków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *