PLACUSZKI Z JAGODAMI

Polifenole to składniki odpowiedzialne za fioletowo-niebieską barwę bakłażana, czarnych porzeczek czy jagód. Oprócz tej jakże istotnej z estetycznego punktu widzenia zalety, polifenole, do których należą antocyjany, to przeciwutleniacze, wymiatające z organizmu wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu, powodujące przyspieszenie procesów starzenia się komórek organizmu, jak również sprzyjające rozwojowi wielu chorób. Najobficiej polifenole występują w jeżynach, czarnych porzeczkach, czarnym bzie, bakłażanach, malinach, aronii, wiśniach żurawinie, czerwonej kapuście, nie zapominając o jagodach. Antocyjany wpływają również korzystnie na profil lipidowy, a co za tym idzie, chronią przed chorobami serca, zmniejszają kruchość naczyń krwionośnych oraz wspomagają regenerację rodopsyny, dzięki czemu polepszają adaptację wzroku do widzenia w ciemności. Właśnie z tych powodów przygotowałam dla Ciebie placki z jagodami.

 

5 placków – 280 kcal

z poniższych proporcji wychodzi 5 placków

1 jajko,

4 łyżki mąki owsianej,

50 ml soku jabłkowego 100%,

4 łyżki jagód,

½ łyżeczki oleju rzepakowego.

 

sposób przygotowania

Jajko rozbiłam do miski, dodałam mąkę owsianą, sok jabłkowy oraz jagody. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałam. Kolejnym krokiem było usmażenie placuszków na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym, najpierw z jednej strony pod przykryciem, a następnie z drugiej strony. Gotowe placuszki polecam zjeść z dodatkową porcją jagód oraz jeżyn. Mniam!

placuszki jagodowe - przepis Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Mąkę owsianą możesz zamienić na mąkę orkiszową, żytnią razową, pszenną razową, jaglaną lub gryczaną. Nie polecam natomiast mąki pszennej typ 550, gdyż jest to mąka charakteryzująca się bardzo małą zawartością składników odżywczych w porównaniu do mąk które wymieniłam.

TIP 2

Sok jabłkowy możesz zamienić na inny sok owocowy, dobrym pomysłem będzie też mleko lub napój roślinny. Oczywiście zamiana soku na mleko lub napój roślinny sprawi, że placuszki będą miały mniej słodki smak, bo to właśnie sokowi jabłkowemu zawdzięczają swoją słodycz.

TIP 3

Jagody to cenne źródło antocyjanów, wpływających korzystnie zarówno na pracę serca oraz narząd wzroku. Najwięcej  antocyjanów znajdziesz w świeżych owocach ze skórką. Związki te są bardzo wrażliwe na wszelkie obróbki, w szczególności wysoką temperaturę. Dlatego też placuszki należy smażyć możliwie krótko, a najlepiej zagwarantować sobie dostateczną ilość antocyjanów, dodatkową porcją świeżych jagód i jeżyn, jak na zdjęciu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *