PLACUSZKI Z JAGODAMI
Polifenole to składniki odpowiedzialne za fioletowo-niebieską barwę bakłażana, czarnych porzeczek czy jagód. Oprócz tej jakże istotnej z estetycznego punktu widzenia zalety, polifenole, do których należą antocyjany, to przeciwutleniacze, wymiatające z organizmu wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu, powodujące przyspieszenie procesów starzenia się komórek organizmu, jak również sprzyjające rozwojowi wielu chorób. Najobficiej polifenole występują w jeżynach, czarnych porzeczkach, czarnym bzie, bakłażanach, malinach, aronii, wiśniach żurawinie, czerwonej kapuście, nie zapominając o jagodach. Antocyjany wpływają również korzystnie na profil lipidowy, a co za tym idzie, chronią przed chorobami serca, zmniejszają kruchość naczyń krwionośnych oraz wspomagają regenerację rodopsyny, dzięki czemu polepszają adaptację wzroku do widzenia w ciemności. Właśnie z tych powodów przygotowałam dla Ciebie placki z jagodami.
5 placków – 280 kcal
z poniższych proporcji wychodzi 5 placków
1 jajko,
4 łyżki mąki owsianej,
50 ml soku jabłkowego 100%,
4 łyżki jagód,
½ łyżeczki oleju rzepakowego.
Dodaj komentarz