PIECZONA MARCHEWKA Z IMBIREM, ROZMARYNEM I POMARAŃCZKĄ

Bardzo lubię też chrupać sobie młodą, surową marchewkę, ale pieczoną wprost ubóstwiam! Marchewka ma m.in. takie zalety: jest tania, pięknie wygląda i o każdej porze roku jest dostępna. Uwielbiam ją za kolor, który zawdzięcza ß-karotenowi, jest on odporny na działanie podwyższonej temperatury, więc marchew pieczona albo gotowana również zawiera ten jakże istotny składnik diety. Marchew zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit oraz wpływa na uczucie sytości. Wiec podsumowując jest super!

 

przepis na dwie porcje:

4 marchewki,

3 cm świeżego korzenia imbiru,

ząbek czosnku,

łyżeczka suszonego rozmaryny,

łyżeczka masła,

sok z 1 pomarańczy,

skórka z ½ pomarańczy.

sposób przygotowania:

Umyłam i obrałam marchewki, a następnie pokroiłam je w  grubsze plastry. Wsadziłam je do torebki do pieczenia, do której dorzuciłam również obrany, starty na tarce o grubych oczkach imbir oraz pokrojony w plastry czosnek. Aha jeszcze dorzuciłam łyżeczkę rozmarynu, masło, skórkę startą z ½ pomarańczy i wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Uff, zawiązałam torebkę i zrobiłam w niej malutką dziurkę. Całość piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 45 minut.

pieczona marchewka z imbirem, rozmarynem i pomarańczką

TIP 1

Marchew to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku.

12 odpowiedzi na “PIECZONA MARCHEWKA Z IMBIREM, ROZMARYNEM I POMARAŃCZKĄ”

  1. Wacław pisze:

    Śliczne kolorki. Piękna marchewka

  2. Ewelina pisze:

    Ślicznutkie to zdjęcie. Przepisy bomba

  3. Becia pisze:

    Pani Anetko, kiedy nowy program w TV???

  4. aga pisze:

    uwielbiam marchewkę!!! super przepis:}

  5. Daria pisze:

    Marchewka palce lizać, jest obłędna.

  6. Grażyna pisze:

    Pyszne te dania wszyskie:) Jestem fanką:)))))))))))
    Gratuluję!

  7. Alek pisze:

    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *