MARYNOWANE PODRZYBKI

Receptura na grzybki marynowane w occie, z reguły przechodzi z pokolenia na pokolenie, tak też się dzieje i u mnie w rodzinie. Tradycja nakazuje marynowanie w mocnej zalewie octowej, co odpowiada tylko nielicznym. Żadnych marchewek, cebul i dużej ilości cukru. Musi być mocno octowe. Takie też są moje grzybki, które z przyjemnością po raz pierwszy w tym roku zrobiłam. Nie są to prawdziwki i kozaki, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, czyli podgrzybki. Na szczęście ich rozmiar pozwala je marynować w całości. Voliá!

 

przepis na jeden litrowy słoik grzybków

dwie małe łubianki podgrzybków,

łyżka soli,

łyżeczka cukru,

5 listków laurowych,

10 ziarenek ziela angielskiego,

szczypta pieprzu,

trzy ząbki czosnku,

300 ml octu,

700 ml wody,

 

 

sposób przygotowania:

Grzyby obrałam i starannie wypłukałam. Następnie wsadziłam je do 1 litra osolonej, gotującej się wody. Grzybki  gotowałam przez 10 minut. Następnie opłukałam je z piany pod zimną wodą i zalałam wrzącą zalewą octową składająca się z 300 ml octu, 700 ml wody, łyżki soli, łyżeczki cukru, ziela angielskiego, listków laurowych, czosnku i pieprzu. Nalałam zalewę do pełna, zakręciłam słoik i odwróciłam go do góry dnem. Po ostudzeniu grzybki gotowe do spożycia.

 

grzybki marynowane - Aneta Łańcuchowska

przepis na grzybki marynowane - lookingforcooking.pl

TIP 1

Najlepsze grzybki do marynowania, to obok podgrzybków, kozaki i prawdziwki. Najlepiej jak najmniejsze, żeby móc marynować je w całości.

14 odpowiedzi na “MARYNOWANE PODRZYBKI”

  1. tamara pisze:

    Świetne zdjęcia. Gratuluję!

  2. Magda pisze:

    Uwielbiam grzybki w occie!!

  3. Tomasz pisze:

    Lecę do lasu na grzybobranie!

  4. Aldona pisze:

    W tym roku muszę zamarynować, tylko najpierw muszę nazbierać:)

  5. Ewa pisze:

    Octowo, tak jak lubię. Gratuluję:)

  6. Adam pisze:

    świetny przepis, świetna marynata. EXTRA!!!

  7. anielka pisze:

    pyszne te grzybki!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *