LODY CZEKOLADOWE Z AWOKADO I SORBET Z MANGO
Idą upały więc nie kombinując zbytnio, wrzucam na bloga przepis na domowe lody. W końcu, czy jest coś bardziej odpowiedniego do przekąszenia, gdy słupek rtęci przekracza magiczną granicę 30 stopni C? Co sądzisz o lodach bananowo-czekoladowych z dodatkiem awokado albo o sorbecie z mango? Wbrew pozorom mango w Polsce można kupić wyjątkowo smaczne. Nie wiem jak to się dzieje ale praktycznie nie ma różnicy między mango kupionym w warszawskiej Biedronce, od tego na ulicznym straganie w Colombo na Sri Lance. Oczywiście mówię tu o różnicy smakowej, zapominając o tzw. okolicznościach przyrody.
lody czekoladowe z awokado
z podanych proporcji wychodzą 2 lody
jeden lód – 110 kcal
½ awokado,
½ banana,
łyżeczka syropu daktylowego,
łyżeczka kakao naturalnego,
2 łyżki napoju kokosowego.
sposób przygotowania
Awokado zblendowałam na gładką masę z syropem daktylowym, kakao i napojem kokosowym. Do gładkiej masy dodałam banana pokrojonego w kostkę. Przygotowaną masą napełniłam pojemniki na lody z IKEA i włożyłam do lodówki na całą noc. Rano lody już były gotowe.
sorbet z mango
z podanych proporcji wychodzą 2 lody
1 lód – 40 kcal
½ mango
sposób przygotowania
Mango zmiksowałam i napełniłam musem pojemniki do lodów. Banalnie proste, a cieszy i małych
i dużych.
Ja nigdy nie lubiłam sklepowych, są za słodkie jak dla mnie.:(
tak trzymać!
Wrzuć jeszcze jakieś inne smaki, już wszystkie Twoje przerobiłam:)
wkrótce będą inne pomysły:)
Ten kolorek mango est zajebi…
A gdzie kupiłaś patyczki – trzymadełka??
w IKEA
uwielbiam twojego bloga, będę polecać…
koniecznie!
Fajny ten blog, będę wpadać częściej!!!!
zapraszam zawsze!!!
Fajny mają kolorek te z mango. Jak mango:)
dlatego je zrobiłam:)
przepięknie podane. Bardzo lubię Twoje zdjęcia.
Staram się:)
uwielbiam lody domowej roboty:) miałaś fajny pomysł z tymi lodami!
Dzięki wielkie, całuski