LODY CZEKOLADOWE Z AWOKADO I SORBET Z MANGO

Idą upały więc nie kombinując zbytnio, wrzucam na bloga przepis na domowe lody. W końcu, czy jest coś bardziej odpowiedniego do przekąszenia, gdy słupek rtęci przekracza magiczną granicę 30 stopni C?  Co sądzisz o lodach bananowo-czekoladowych z dodatkiem awokado albo o sorbecie z mango? Wbrew pozorom mango w Polsce można kupić wyjątkowo smaczne. Nie wiem jak to się dzieje ale praktycznie nie ma różnicy między mango kupionym w warszawskiej Biedronce, od tego na ulicznym straganie w Colombo na Sri Lance. Oczywiście mówię tu o różnicy smakowej, zapominając o tzw. okolicznościach przyrody.

 

lody czekoladowe z awokado

z podanych proporcji wychodzą 2 lody

jeden lód – 110 kcal

½ awokado,

½ banana,

łyżeczka syropu daktylowego,

łyżeczka kakao naturalnego,

2 łyżki napoju kokosowego.

 

sposób przygotowania

Awokado zblendowałam na gładką masę z syropem daktylowym, kakao i napojem kokosowym. Do gładkiej masy dodałam banana pokrojonego w kostkę. Przygotowaną masą napełniłam pojemniki na lody z IKEA i włożyłam do lodówki na całą noc. Rano lody już były gotowe.

 

sorbet z mango

z podanych proporcji wychodzą 2 lody

1 lód – 40 kcal

½ mango

 

sposób przygotowania

Mango zmiksowałam i napełniłam musem pojemniki do lodów. Banalnie proste, a cieszy i małych
i dużych.

przepis na lody domowej roboty - Aneta Lańcuchowska

 

TIP 1

Warto lody ze sklepu zamienić na te domowej roboty. Lody sklepowe w swoim składzie nierzadko mają dodatek syropu glukozowego, utwardzony tłuszcz palmowy, stabilizatory i lecytynę sojową. Oczywiście są wyjątki jednak zdecydowanie łatwiej trafić na te pierwsze niż te wyprodukowane z samych zdrowych składników. Mój synek przepada za lodami, zresztą które dziecko nie przepada? Ponieważ, jak się domyślasz, pochłania je w dużych ilościach, z czystym sumieniem przygotowuję dla niego domowej roboty lody bananowo-czekoladowe. Zajmuje mi to naprawdę chwilę, a dodatkowa zaleta takiego rozwiązania jest taka, iż nie prosi mnie o kupno lodów na ulicy ponieważ bardziej z lodami kojarzy mu się nasz domowy zamrażalnik niż uliczna budka.

TIP 2

Idealny sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów to zrobić z nich lody. Włóż je do zamrażalki. Ja zamrażam banany w skórce ale możesz też zamrozić obrane. Po wyjęciu miksuje je dodając np. kakao. Dobrym pomysłem jest dodanie łyżki masła orzechowego, wiórków kokosowych czy cynamonu. Na pewno będą pyszne:)

17 odpowiedzi na “LODY CZEKOLADOWE Z AWOKADO I SORBET Z MANGO”

  1. Tola pisze:

    Ja nigdy nie lubiłam sklepowych, są za słodkie jak dla mnie.:(

  2. Renata pisze:

    Wrzuć jeszcze jakieś inne smaki, już wszystkie Twoje przerobiłam:)

  3. Sandra pisze:

    Ten kolorek mango est zajebi…

  4. Rewa pisze:

    A gdzie kupiłaś patyczki – trzymadełka??

  5. Eryk pisze:

    uwielbiam twojego bloga, będę polecać…

  6. Anka pisze:

    Fajny ten blog, będę wpadać częściej!!!!

  7. Ewelina pisze:

    Fajny mają kolorek te z mango. Jak mango:)

  8. Bartosz pisze:

    przepięknie podane. Bardzo lubię Twoje zdjęcia.

  9. Aga pisze:

    uwielbiam lody domowej roboty:) miałaś fajny pomysł z tymi lodami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

blogi kulinarne