HUMMUS Z BOBU I DOMOWEJ-ROBOTY BUŁECZKI

Hummus z bobu, to jak będzie można przeczytać poniżej, super szybki i łatwy sposób na pastę kanapkową wyjątkowej urody i niezapomnianego smaku. Domowej roboty pieczywo to natomiast rewelacyjny dodatek do domowej-roboty hummusu. Bułeczki robi się ciut dłużej, ale zaangażowanie nie jest przy tym jakieś specjalnie uciążliwe. Ciasto musi po prostu poleżakować, a Ty w tym czasie możesz się zrelaksować poza kuchnią. Samo pieczenie bułeczek to jedyne 15 minut. Dużo zapytań otrzymałam, odnośnie do przepisu na domowe bułeczki, więc postanowiłam go udostępnić wraz z przepisem na hummus, w końcu nikt samej bułeczki raczej by nie zjadł.

 

przepis na 2 porcje hummusu

240g bobu,

mały ząbek czosnku,

2  łyżki oliwy z oliwek,

łyżka pasty tahini,

sól, pierz,

sok z ¾ cytryny.

sposób przygotowania:

Bób ugotowałam, a po ugotowaniu obierałam ze skórki. Do obranego bobu, dodałam czosnek, pastę sezamową, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość  zblendowałam na gładką masę.

hummus z bobu - lookingforcooking.pl

TIP 1

Świetne dodatki do hummusu z bobu stanowią suszone pomidory, kapary lub oliwki. Ja przedstawiłam Tobie wersję sauté, ale jak widzisz, do wyboru, do koloru:)

 

 

przepis na 10 bułeczek

saszetka suszonych drożdży,

łyżeczka cukru,

2 szklanki mąki pszennej (typ 650),

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

szklanka ciepłej wody,

łyżeczka cukru.

dodatki:

białko z jajka,

czarnuszka,

pestki dyni.

 

 

sposób przygotowania:

Do miski wsypałam drożdże i cukier, dodałam szklankę cieplej wody i mieszałam, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodałam mąkę i sól i zaczęłam wygniatać ciasto ręką. Wyrobione ciasto, przykryłam ściereczką i pozostawiłam je w misce na 30 minut. Następnie ciasto przełożyłam z miski na stolnicę i ponownie zaczęłam je wygniatać. Pamiętaj, że im dłużej będziesz wygniatać ciasto, tym bułeczki będą bardziej puszyste.  Wyrobione ciasto podziel na  8-10 równych bułeczek. Poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp czarnuszką lub pestkami dyni i przykryj ściereczką. Pozostaw je do wyrośnięcia na 30 minut. Po upływie 30 minut, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni i piecz przez 15 minut.

TIP 1

Bułeczki możesz również posypać macierzanką lub nasionami słonecznika. Każda wersja sprawdzona i smakują przepysznie.

13 odpowiedzi na “HUMMUS Z BOBU I DOMOWEJ-ROBOTY BUŁECZKI”

  1. Andżelika pisze:

    Chyba mam już pomysł na kolację;)

  2. Magda i Paweł pisze:

    super zdjęcie!!!

  3. Ela pisze:

    Nigdy nie próbowałam, hummus z bobu to ciekawe. Świetny blog btw…

  4. Maria pisze:

    Exxxxxxxtra blog. Szczególnie tarty są super. Zrobiłam już chyba wszystkie. Proszę o więcej.

  5. Magda pisze:

    Uwielbiam Pani przepisy!!!!!

  6. Ala pisze:

    wypróbuję ten przepis na bułeczki, for sure!!

  7. Robert pisze:

    rewelka te zdjęcia. Wielkie gratulacje:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *