FIOLETOWA KONFITURA CEBULOWA
Za oknem jesień zadomowiła się już na dobre, dni są coraz krótsze, słońca coraz mniej, temperatura coraz niższa, o rany to brzmi jak opis filmu grozy. Nie przejmujcie się tym, bo skoro człowiekowi nie chce się wychodzić z domu to naturalnie więcej czasu spędza w kuchni. Najważniejsze aby czas w kuchni był spożytkowany odpowiednio, pichcenie ma sprawić przyjemność, dania muszą być pyszne i jednocześnie zdrowe. Moja konfitura z cebuli nie jest daniem, a jedynie dodatkiem, jednak resztę kryteriów spełnia, czyli jest pyszna, zdrowa i sprawiła mi dużo przyjemności kiedy banalną kanapeczkę z serkiem brie mogłam zamienić w niebanalną, bo z dodatkiem fioletowej konfitury cebulowej.
1 łyżka – 15 kcal
przepis na trzy słoiki
8 czerwonych cebul
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
1½ łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki tymianku
4 łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczki pieprzu
sól morska
Dodaj komentarz