FIOLETOWA KONFITURA CEBULOWA

Za oknem jesień zadomowiła się już na dobre, dni są coraz krótsze, słońca coraz mniej, temperatura coraz niższa, o rany to brzmi jak opis filmu grozy. Nie przejmujcie się tym, bo skoro człowiekowi nie chce się wychodzić z domu to naturalnie więcej czasu spędza w kuchni. Najważniejsze aby czas w kuchni był spożytkowany odpowiednio, pichcenie ma sprawić przyjemność, dania muszą być pyszne i jednocześnie zdrowe. Moja konfitura z cebuli nie jest daniem, a jedynie dodatkiem, jednak resztę kryteriów spełnia, czyli jest pyszna, zdrowa i sprawiła mi dużo przyjemności kiedy banalną kanapeczkę z serkiem brie mogłam zamienić w niebanalną, bo z dodatkiem fioletowej konfitury cebulowej.

 

1 łyżka – 15 kcal

przepis na trzy słoiki

8 czerwonych cebul

2 małe ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego

1½ łyżeczki ksylitolu

2 łyżeczki tymianku

4 łyżki octu balsamicznego

½ łyżeczki pieprzu

sól morska

sposób przygotowania

Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. W garnku o grubym dnie, rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną cebulę, od czasu do czasu mieszałam, aż do momentu zeszklenia. Całość posoliłam
½ łyżeczki soli morskiej. Do zeszklonej cebuli dodałam dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ksylitol, ocet balsamiczny, tymianek, oraz ½ łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam, aż do momentu kiedy cały sos się zredukował, a cebula całkiem zmiękła. Pamiętaj o mieszaniu w trakcie duszenia! Po wystudzeniu smakuje wyśmienicie na kanapce z serkiem brie lub np. pasztetem. Można też, na ciepło, dodawać ja do mięs. Jest pysznie!

knfitura z cebuli - przepis Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Podobno dobrym sposobem na unikniecie łez podczas krojenia cebuli jest uprzednie włożenie jej do lodówki. Schłodzona już tak nie szczypie w oczy. Ja jednak nie korzystam z tej metody bo lubię poczuć moc cebuli, w końcu za to ją kochamy, czyż nie? Poza tym łzy mają moc oczyszczającą, więc od czasu do czasu warto sobie popłakać.

TIP 2

Konfitura cebulowa na ciepło pasuje do większości mięs, na zimno pasuje do kanapek z serem, wędliną lub pasztetem. Jak napisał Matt Wilkinson w swojej cudownej książce „Ulubione warzywa Pana Wilkinsona” „cebula to warzywo uniwersalne, podstawa niemal każdej kuchni świata…” dlatego powinniśmy używać jej na wiele sposobów, jednym z nich jest konfitura cebulowa. Do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *