DESER LODOWY A’LA SEMIFREDDO

Semifreddo to włoski lodowy deser, w jego  składzie znajdziemy śmietankę kremówkę, żółtko, cukier, migdały i owoce. Ja zrobiłam jego sprytną odmianę, wyszedł mój własny deser lodowy, inspirowany włoskim smakołykiem.

przepis na 15 porcji

opakowanie serka ricotta (250g),

małe opakowanie jogurtu naturalnego,

garść posiekanych migdałów,

2 garście borówki amerykańskiej,

dojrzała nektarynka,

3 łyżki syropu klonowego,

laska wanilii.

 

sposób przygotowania:

Ricottę połączyłam z jogurtem i zmiksowałam całość mikserem. Dodałam posiekane migdały, pokrojoną w kostkę nektarynkę, syrop klonowy, borówki i wszystko porządnie wymieszałam. Przełożyłam masę do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam na 8h do zamrażalnika. Tak, tak cierpliwość przy semifreddo wskazana:) Po tym czasie deser lodowy musi odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej będzie go wyjąć z keksówki i kroić. Plastry semifreddo zjadaj z dodatkiem owoców i koniecznie skropione syropem klonowym jak na załączonym obrazku.

TIP  1

Syrop klonowy wytwarzany jest z soku klonowego. Jest on mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów, a można przechowywać go przez około 18 miesięcy. Najwięcej syropu klonowego produkuje się, nie zgadniecie:/, w Kanadzie:)

TIP 2

Syrop klonowy zawiera ok. 68% węglowodanów. Syrop ten ma gęstą konsystencję i jasnobrunatny kolor, zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Uff:)

20 odpowiedzi na “DESER LODOWY A’LA SEMIFREDDO”

  1. Ludmiła pisze:

    Super ciekawy ten blog, zrobiłam chyba wszystkie dania:)

  2. Hanna pisze:

    Pani Aneto, kiedy znowu TV??

  3. Paweł pisze:

    Czy syrop klonowy jest zdrowy?

  4. Kasia pisze:

    Uwielbiam syrop klonowy!!!

  5. Grażyna pisze:

    Wyszło extra, przepyszne!

  6. Ola pisze:

    Włosi to mają nosa do słodkości!!!

  7. Ela pisze:

    semifreddo UWIELBIAM!

  8. Ula pisze:

    Kolorki wyborne, wygląda zachwycająco ta fotka!

  9. Tadeusz pisze:

    Super! Gratuluję, ten blog jest super!

  10. Kasia pisze:

    mniam, mniam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *