SURÓWKA Z KISZONEJ, CZERWONEJ KAPUSTY, Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI

Dlaczego kocham czerwoną kapustę? Czy tylko za jej piękny kolor? Właśnie nie tylko, ale trzeba przyznać, że kolor ma przepiękny. Czerwona kapusta jest niskokaloryczna. Szklanka kiszonej kapusty czerwonej dostarcza tylko 20 kcal, zawiera więcej witaminy C, potasu i  witaminy A niż biała kapusta, ponadto zawiera ogromna ilość antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniające właściwości czerwonej kapusty neutralizują działanie wolnych rodników. Śmiało można powiedzieć, że jedzenie jej regularnie to jak wizyta w dobrym SPA, wpłynie pozytywnie na piękny wygląd skóry bez dwóch zdań.

 

1 porcja – 240 kcal

sałatka:

szklanka czerwonej kiszonej kapusty,

średniej wielkości jabłko,

1 łyżka rodzynków.

sos:

1 łyżka oliwy z oliwek,

1 łyżka syropu klonowego,

½ łyżeczki octu jabłkowego,

pieprz.

 

sposób przygotowania

Kapustę kiszoną posiekałam, dodałam starte na tarce jabłko, wcześniej obrane ze skórki, oraz dosypałam rodzynki. Sałatkę polałam sosem przygotowanym z oliwy, syropu klonowego, octu jabłkowego i pieprzu. Wymieszałam dokładnie łyżką i gotowe. Czas zacząć ucztę dla zmysłów i ciała.

TIP 1

Jeżeli nie lubisz specyficznego posmaku oliwy z oliwek (chociaż kto go nie lubi?), użyj bezzapachowego oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno. Zamiast octu jabłkowego możesz za to użyć ½ łyżeczki soku z cytryny lub soku z limonki.

TIP 2

Surówkę z czerwonej kapusty możesz jeść w ramach II śniadania lub podwieczorka lub może być dodatkiem do posiłku obiadowego. Pamiętaj, że w posiłku obiadowym poza surówką powinien zawsze znaleźć się element białkowy i węglowodanowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *