SURÓWKA Z KISZONEJ, CZERWONEJ KAPUSTY, Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI
Dlaczego kocham czerwoną kapustę? Czy tylko za jej piękny kolor? Właśnie nie tylko, ale trzeba przyznać, że kolor ma przepiękny. Czerwona kapusta jest niskokaloryczna. Szklanka kiszonej kapusty czerwonej dostarcza tylko 20 kcal, zawiera więcej witaminy C, potasu i witaminy A niż biała kapusta, ponadto zawiera ogromna ilość antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniające właściwości czerwonej kapusty neutralizują działanie wolnych rodników. Śmiało można powiedzieć, że jedzenie jej regularnie to jak wizyta w dobrym SPA, wpłynie pozytywnie na piękny wygląd skóry bez dwóch zdań.
1 porcja – 240 kcal
sałatka:
szklanka czerwonej kiszonej kapusty,
średniej wielkości jabłko,
1 łyżka rodzynków.
sos:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka syropu klonowego,
½ łyżeczki octu jabłkowego,
pieprz.
Dodaj komentarz