CIASTO RABARBAROWE BEZ MĄKI, MASŁA I CUKRU
Ciasto rabarbarowe należy do jednych z moich ulubionych. Na pewno ze względu na smak, ale i ze względu na jego główny składnik – rabarbar – którego wygląd zawsze mnie urzeka. Dodatkowym jego atutem jest fakt, że pozbyłam się z przepisu zarówno cukru, mąki, jak i masła, zastępując je odpowiednio: ksylitolem, płatkami owsianymi i olejem rzepakowym. Jestem z siebie i końcowego efektu, bardzo dumna:)
przepis na 15 kawałków
50g – 130 kcal
składniki na ciasto:
200g płatków owsianych,
100ml oleju rzepakowego,
jajko,
łyżeczka cynamonu,
70g ksylitolu,
składniki na masę rabarbarową:
2 laski rabarbaru (ok. 320g),
2 łyżki ksylitolu,
1 łyżka cukru kokosowego.
sposób przygotowania:
Płatki owsiane wraz z ksylitolem zmiksowałam w malakserze następnie dodałam olej i wymieszałam całość ręką. Dodałam łyżeczkę cynamonu i ponownie wymieszałam. Masę podzieliłam na pół. Masa jest dosyć sypka, więc podzieliłam ją na pół przy pomocy wagi. Do jednej części dodałam jajko. Brytfankę wysmarowałam olejem i wyłożyłam ją na spód. Obrałam rabarbar, pokroiłam go w kostkę,
a następnie z dodatkiem szklanki wody, ksylitolu i cukru koksowego, dusiłam go do momentu aż wyparowała cała woda, a rabarbar się rozgotował. Przygotowaną masę rabarbarową wyłożyłam na ciasto następnie wyłożyłam drugą część ciasta (bez jajka) i wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ciasto piekłam 40 minut.
TIP 1
Zamiast zmiksowanych płatków owsianych, możesz użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej, pszennej pełnoziarnistej lub gryczanej. Możesz również użyć mąki z orzechów, musisz tylko pamiętać, że wtedy Twoje ciasto będzie zawierało znacznie więcej tłuszczu, a tym samym kalorii.
TIP 2
Jeżeli skończy się sezon na rabarbar, a niestety kiedyś się skończy, możesz rabarbar w cieście, zastąpić duszonymi jabłkami z dodatkiem ksylitolu. Do posłodzenia jabłek na pewno będziesz potrzebować mniej ksylitolu gdyż są one dużo słodsze od rabarbaru.
TIP 3
Zamiast oleju rzepakowego możesz użyć oliwy z oliwek, oleju ryżowego lub masła klarowanego. Pamiętaj tylko, że masło dostarczy do Twojego organizmu sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiernej ilości są szkodliwe.
Nie wyszło mi. Coś muszę się wczytać jeszcze raz.
🙁
Użyłam oliwy z oliwek i wychodzi re-we-la-cyj-nie!
cieszę się, że smakuję z oliwą.
Uwielbiam Pani przepisy, jest Pani najlepsza.
miłooooo m to słyszeć.
🙂
super, bardzo mi smakowało, mojemu Pawłowi też:)
O jak się cieszę. Pozdrowienia dla Pawła.
Uwielbiam takie ciasta! Rób ich więcej i wrzucaj na bloga!
tak będzie, super że Tobie się podoba!
Rewelacyjny pomysł na ciasto. Lecę do kuchni!
trzymam za slowo
ale że bez mąki!?! muszę spróbować zrobić!
można i bez mąki, jak na załączonym obrazku:)
super zdjęcia do tego posta. Zazdroszę;)
a dzięki, dzięki
ciasto rabarbarowe! uwielbiam
super, proszę spróbować zrobić według mojego przepisu.