CIASTO RABARBAROWE BEZ MĄKI, MASŁA I CUKRU

Ciasto rabarbarowe należy do jednych z moich ulubionych. Na pewno ze względu na smak, ale i ze względu na jego główny składnik – rabarbar – którego wygląd zawsze mnie urzeka. Dodatkowym jego atutem jest fakt, że pozbyłam się z przepisu zarówno cukru, mąki, jak i masła, zastępując je odpowiednio: ksylitolem, płatkami owsianymi i olejem rzepakowym. Jestem z siebie i końcowego efektu, bardzo dumna:)

 

przepis na 15 kawałków
50g – 130 kcal

 

składniki na ciasto:

200g płatków owsianych,

100ml oleju rzepakowego,

jajko,

łyżeczka cynamonu,

70g ksylitolu,

składniki na masę rabarbarową:

2 laski rabarbaru (ok. 320g),

2 łyżki ksylitolu,

1 łyżka cukru kokosowego.

 

sposób przygotowania:

Płatki owsiane wraz z ksylitolem zmiksowałam w malakserze następnie dodałam olej i wymieszałam całość ręką. Dodałam łyżeczkę cynamonu i ponownie wymieszałam. Masę podzieliłam na pół. Masa jest dosyć sypka, więc podzieliłam ją na pół przy pomocy wagi.  Do jednej części dodałam jajko. Brytfankę wysmarowałam olejem i wyłożyłam ją na spód. Obrałam rabarbar, pokroiłam go w kostkę,
a następnie z dodatkiem szklanki wody, ksylitolu i cukru koksowego, dusiłam go do momentu aż wyparowała cała woda, a rabarbar się rozgotował. Przygotowaną masę rabarbarową wyłożyłam na ciasto następnie wyłożyłam drugą część ciasta (bez jajka) i wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Ciasto piekłam 40 minut.

ciasto rabarbarowe - przepis Anety Łańcuchowskiej

ciasto rabarbarowe z lookingforcooking.pl

TIP 1

Zamiast zmiksowanych płatków owsianych, możesz użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej, pszennej pełnoziarnistej lub gryczanej. Możesz również użyć mąki z orzechów, musisz tylko pamiętać, że wtedy Twoje ciasto będzie zawierało znacznie więcej tłuszczu, a tym samym kalorii.

TIP 2

Jeżeli skończy się sezon na rabarbar, a niestety kiedyś się skończy, możesz rabarbar w cieście, zastąpić duszonymi jabłkami z dodatkiem ksylitolu. Do posłodzenia jabłek na pewno będziesz potrzebować mniej ksylitolu gdyż są one dużo słodsze od rabarbaru.

TIP 3

Zamiast oleju rzepakowego możesz użyć oliwy z oliwek, oleju ryżowego lub masła klarowanego. Pamiętaj tylko, że masło dostarczy do Twojego organizmu sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiernej ilości są szkodliwe.

 

18 odpowiedzi na “CIASTO RABARBAROWE BEZ MĄKI, MASŁA I CUKRU”

  1. Ariana pisze:

    Nie wyszło mi. Coś muszę się wczytać jeszcze raz.

  2. Basia pisze:

    Użyłam oliwy z oliwek i wychodzi re-we-la-cyj-nie!

  3. Tola pisze:

    Uwielbiam Pani przepisy, jest Pani najlepsza.

  4. Daria pisze:

    super, bardzo mi smakowało, mojemu Pawłowi też:)

  5. Daria pisze:

    Uwielbiam takie ciasta! Rób ich więcej i wrzucaj na bloga!

  6. Adam pisze:

    Rewelacyjny pomysł na ciasto. Lecę do kuchni!

  7. Tomasz pisze:

    ale że bez mąki!?! muszę spróbować zrobić!

  8. Dominika pisze:

    super zdjęcia do tego posta. Zazdroszę;)

  9. Anetka pisze:

    ciasto rabarbarowe! uwielbiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

blogi kulinarne