CIASTO ORZECHOWE Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA I JABŁKAMI
Ciasto orzechowe to nie lada wyczyn, w szczególności jeżeli celem jest ciasto lekkie i aromatyczne. Orzechy są po prostu dość wymagającym składnikiem dania. Moje ciasto, jak mieliście się okazję przekonać, oglądając moje czwartkowe gotowanie w studio Pytanie na Śniadanie, wyszło nawet w prodiżu, co oznacza, że dużą szansę ma też w piekarniku:) Ciasto jest lekkie i aromatyczne, czyli plan wykonałam w 100%.
4 jajka,
100g ksylitolu,
szklanka mąki owsianej,
szklanka amarantusa ekspandowanego,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka suszonego imbiru,
2 garście orzechów laskowych,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki herbaty zielonej matcha,
3 jabłka pokrojone w kostkę,
garść orzechów włoskich na wierzch ciasta,
garść ziarenek granatu do posypania ciasta.
sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski, dodałam ksylitol i mikserem ubiłam całość na gładką, puszystą masę. Dodałam mąkę, proszek do pieczenia i całość zmiksowałam. Dodałam amarantusa, pozostałe przyprawy, herbatę i pokrojone jabłko w kostkę oraz orzechy. Całość wymieszałam dokładnie łyżką. Masę przełożyłam do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej amarantusem. Na wierzch ciasta, posypałam orzechy i ziarenka granatu. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.
TIP1
Orzechy włoskie są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Ponadto zawierają znaczne ilości minerałów, z których na szczególną uwagę zasługuje magnez – jeden z najbardziej deficytowych pierwiastków w przeciętnej polskiej diecie. Reguluje on pracę układu nerwowego, jego deficyt w diecie może skutkować między innymi pogorszeniem pamięci, problemami z koncentracją oraz pogorszeniem nastroju.
TIP2
Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także chroniących organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wiele z tych związków występuje tylko w orzechach włoskich i nie znajdziesz ich nigdzie indziej. Są one zgromadzone głównie w skórce. Jeśli nie chcesz pozbawiać orzechów włoskich jednej z ich głównych wartości, jedz orzechy razem ze skórką.
Pychotka!!!!!!!!!!!!
THX
Fajny blog, wszystkie przepisy mega
super to słyszeć:)
Swietny blog! Oby tak dalej Pani Aneto…
dzięki!
orzechy, jabłka, zielona herbatka, brzmi suuuuper!
i do tego pyszne ciasto…
uwielbiam Panią oglądać w PnŚ, super!
miło to słyszeć:)
U mnie się piecze:))))
tak trzymać!!!
Bardzo dobre ciasto. Veni, vidi, vici:)
Hah ha
Dobre ciasto, wyjątkowo mi smakuje. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę!
Super przepis. Fajny blog.
Wieeeelkie dzięki