CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI
Ciasta marchewkowego pewnie każdy, chociaż raz w życiu miał okazję spróbować, w końcu to klasyk wśród ciast, to i chętnych do jego pieczenie jest wielu. Przepisów na ciasto marchewkowe jest całe mnóstwo, a mój przepis wśród nich wyróżnia się zawartością ksylitolu, który sprytnie zastępuje cukier oraz mąki pszennej ale pełnoziarnistej typ 1850. Ksylitol występuje naturalnie w drewnie brzozy, dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Ma on działanie przeciwpróchnicze i przeciwdrobnoustrojowe, chroni przed infekcjami, a prawdopodobnie także przed osteoporozą. Jest dużo mniej kaloryczny niż cukier i ma niższy indeks glikemiczny. Mąka pszenna, pełnoziarnista ma natomiast dużo więcej błonnika niż popularna mąka pszenna typ 550 lub 450, zawiera także mnóstwo witamin i składników mineralnych, czym mąki oczyszczone nie mogą się pochwalić. Dodaj jeszcze banana i wiórki kokosowe i otrzymasz całkiem oryginalny przepis na smaczne i zdrowe ciasto marchewkowe. Do dzieła!
1 porcja (70g) – 200 kcal
3 średniej wielkości marchewki ok. 300 g,
½ banana,
garść wiśni,
4 jajka,
9 łyżek ksylitolu,
1¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
¾ szklanki mąki pszennej,
¾ szklanki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
¼ łyżeczki soli,
garść rodzynków,
2 łyżki wiórków kokosowych,
½ szklanki wody.
sposób przygotowania
Marchewkę umyłam i obrałam ze skórki, a następnie starłam ją i banana na tarce. Do miski wbiłam jajka, dodałam mąkę, olej, sodę, sól, cynamon, garść rodzynków, wiórków i wodę oraz oczywiście startą marchewkę i banana. Wszystko razem wymieszałam. Formę na ciasto o wymiarach 25 x 11 cm wysmarowałam olejem rzepakowym i obsypałam mąką pszenną, pełnoziarnistą. Gotowe ciasto przełożyłam do formy, a na wierzch ułożyłam wiśnie. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.
TIP 1
Możesz marchewkę zamienić na cukinię i jestem pewna, ze ciasto wyjdzie równie pyszne. Co prawda, nie będzie już „marchewkowe” ale „ciasto cukiniowe” to też brzmi dumnie.
TIP 2
Marchewka zawiera luteinę, która jest silnym antyoksydantem, a na jej przyswajalność pozytywnie wpływa dodatek tłuszczu. Jak widzisz, w moim cieście marchewkowym olej roślinny nie tylko jest dostarczycielem kwasów omega 3, ale również ułatwia przyswajanie luteiny.
Dodaj komentarz