CIASTO JOGURTOWO-MAKOWE

Widzieliście już w sklepach nowe jogurty Activia Bio? Do wyboru są nie tylko jogurty naturalne Bio ale również Bio truskawkowe z nutą bazylii i Bio jagodowe z nutą kwiatu bzu. Czyli wreszcie mamy połączenie ekologicznych owoców z ziołami + jogurtowe bakterie probiotyczne! Plan na wzbogacenie naszej codziennej diety jest następujący, jemy jogurty zawierające żywe kultury bakterii, co więcej bogate w wapń wspierający procesy trawienne i w ten sposób dbamy o zdrowie naszych jelit. Aha, w końcu to jogurty Bio czyli składniki w nich zawarte zostały otrzymane na drodze ekologicznej uprawy, bez sztucznych nawozów, pestycydów, emulgatorów, sztucznych barwinków czy glutaminianów. Brawo dla produktów z białym listkiem na zielonym tle, czyli wszystkich produktów Bio. Zazwyczaj zjadam sobie jogurt bezpośrednio z kubeczka, a dzisiaj, z racji większej ilości czasu, zrobiłam ciasto z dodatkiem jogurtowym i też jest pysznie. Jeżeli chcecie upiec takie ciasto jogurtowo-makowe, jak na moim zdjęciu, to już spieszę z przepisem.

 

opakowanie jogurtu naturalnego Activia BIO,

cały kubeczek po Activi chlebowej mąki orkiszowej,

dwa kubeczki po Activi jasnej mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia,

4 łyżki maku,

cały kubeczek po Activi ksylitolu,

3 ekologiczne jajka,

kubeczek po Activi oleju rzepakowego.

dodatki:

truskawki,

borówki lub inne świeże owoce,

jogurt truskawkowy lub jogurt jagodowy Activia Bio do polania ciasta.

 

sposób przygotowania:

Do miski wlej jogurt, jajka i olej, a pojemnik po jogurcie umyj i użyj do odmierzenia mąk oraz ksylitolu.  Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, mak, ksylitol i całość wymieszaj. Mokre składniki wymieszaj z suchymi przy pomocy trzepaczki. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 50 minut. Ciasto zjedź polane jogurtem owocowym Activia Bio i posypane świeżymi owocami.

ciasto jogurtowe

TIP 1

Użycie do ciasta kslylitolu do ciasta zamiast cukru nie sprawia, że ciasto jest mniej słodkie, za to na pewno sprawia, że jest dużo zdrowsze. Ten naturalny słodzik, stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Zawiera on aż o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Dlatego taką podmiankę zdecydowanie polecam!

 

24 odpowiedzi na “CIASTO JOGURTOWO-MAKOWE”

  1. Basia pisze:

    Gratuluję bloga! Fajna sprawa z tym odmierzaniem za pomocą pojemnika:)))

  2. Bogna pisze:

    Kolejne piękne zdjęcie. Mniam!

  3. Wanda pisze:

    Pychota. Już lecę je robić:)

  4. Grażyna pisze:

    Ksylitol za cukier do ciasta, to świetny pomysł. Tak zrobię:)

  5. Danka pisze:

    bardzo prosty przepis, wyszlo mi!!!

  6. Daria pisze:

    Ja zrobiłam z jogurtem jagodowym, wyszło perfekcyjnie

  7. Olgierd pisze:

    Ładna stylizacja i tak w ogóle to też kupuję te jogurty. Są pyszne!

  8. Kasia pisze:

    Piękne zdjęcia na tym blogu Pani Aneto!

  9. Lena pisze:

    Uwielbiam activię!

  10. Lena pisze:

    super-fajny przepis, muszę spróbować!!!

  11. Iwona pisze:

    super blog – gratulacje

  12. Dawid pisze:

    Melduję,że ciasto zrobione. Wyszło przesmacznie!!!

  13. Natalia pisze:

    U mnie też już się pichci! Rodzinka czeka:))))

  14. Tamara pisze:

    Extra blog, chyba zostanę stałą bywalczynią:)

  15. Ola pisze:

    U-WIEL-BIAM

  16. Ania pisze:

    Cudowna stylistyka zdjęć i fajne przepisy. POLECAM:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *