CHŁODNIK Z BOTWINKI
Sprawdzając jutrzejszą pogodę nie pozostało mi nic innego niż przygotować chłodnik. 27 stopni to jest dopiero wiadomość. Wyszedł wspaniale, dzisiaj już spróbowałam ale jutro jak się, że tak powiem przemaceruje, to będzie petarda! Trochę krojenia ale poza tym to dość łatwa w przygotowaniu zupka, no i ten kolorek.
4 buraczki z botwinką (pęczek),
2 zielone ogórki,
3 pęczki rzodkiewek,
pęczek koperku,
garść posiekanego szczypiorku,
2 kefiry po 400ml,
sok z ½ cytryny,
sól, pieprz.
sposób przygotowania:
Buraczki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Liście z buraków umyj i pokrój. Pokrojoną botwinkę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem do wysokości botwinki i gotuj do momentu, aż buraczki będą miękkie. Całość wystudź. Do botwinki w garnku dodaj umyte i pokrojone w plasterki rzodkiewki, obrane i pokrojone ogórki, posiekany koperek i szczypiorek. Do garnka wlej kefir, przypraw solą i pieprzem oraz wciśnij sok z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki i dobrze schłodź.
TIP 1.
Chłodnik możesz zjeść z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.
TIP 2
Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej zamień kefir na jogurt sojowy lub napój sojowy i oczywiście zapomnij o jajku.
TIP 3
Jeżeli zjesz chłodnik z dodatkiem pieczywa razowego to może on stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy.
Wspaniały chłodnik. Pyszności!
Dzięki!
Rewelka ten przepis! Chcemy więcej!!!
Jest już ponad 70 przepisów!
super ten blog, jetem tu pierwszy raz ale wpadać będę na pewno!
Trzymam za słowo:))))
Uwielbiam chłodnik!!!
Ja też!
Przepiękne zdjęcie!!!!
🙂
ależ kolorki, MNIAM!
Thx!
Uwielbiam Pani zdjęcia, sama Pani stylizuje???
sama;)))
Dzisiaj na obiad chłodnik, póki temperaturka jeszcze wysoka:)
koniecznie!
Wybitny ten chodnik jeżeli smakuje tak jak wygląda.
Wyśmienity chłodnik, dzięki za przepis