CHŁODNIK Z BOTWINKI

Sprawdzając jutrzejszą pogodę nie pozostało mi nic innego niż przygotować chłodnik. 27 stopni to jest dopiero wiadomość. Wyszedł wspaniale, dzisiaj już spróbowałam ale jutro jak się, że tak powiem przemaceruje, to będzie petarda! Trochę krojenia ale poza tym to dość łatwa w przygotowaniu zupka, no i ten kolorek.

 

4 buraczki z botwinką (pęczek),

2 zielone ogórki,

3 pęczki rzodkiewek,

pęczek koperku,

garść posiekanego szczypiorku,

2 kefiry po 400ml,

sok z ½ cytryny,

sól, pieprz.

 

sposób przygotowania:

Buraczki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Liście z buraków umyj i pokrój. Pokrojoną botwinkę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem do wysokości botwinki i gotuj do momentu, aż buraczki będą miękkie. Całość wystudź. Do botwinki w garnku dodaj umyte i pokrojone w plasterki rzodkiewki, obrane i pokrojone ogórki, posiekany koperek i szczypiorek. Do garnka wlej kefir, przypraw solą i pieprzem oraz wciśnij sok z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki i dobrze schłodź.

chłodnik - anetalancuchowska.pl

TIP 1.

Chłodnik możesz zjeść z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. 

TIP 2 

Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej zamień kefir na jogurt sojowy lub napój sojowy i oczywiście zapomnij o jajku.

 TIP 3 

Jeżeli zjesz chłodnik z dodatkiem pieczywa razowego to może on stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy.  

 

18 odpowiedzi na “CHŁODNIK Z BOTWINKI”

  1. Tamara pisze:

    Wspaniały chłodnik. Pyszności!

  2. Konrad pisze:

    Rewelka ten przepis! Chcemy więcej!!!

  3. Lusia pisze:

    super ten blog, jetem tu pierwszy raz ale wpadać będę na pewno!

  4. Franek pisze:

    Uwielbiam chłodnik!!!

  5. Dominika pisze:

    Przepiękne zdjęcie!!!!

  6. Kasia pisze:

    ależ kolorki, MNIAM!

  7. Daria pisze:

    Uwielbiam Pani zdjęcia, sama Pani stylizuje???

  8. Laura pisze:

    Dzisiaj na obiad chłodnik, póki temperaturka jeszcze wysoka:)

  9. Damian pisze:

    Wybitny ten chodnik jeżeli smakuje tak jak wygląda.

  10. Grzesiek pisze:

    Wyśmienity chłodnik, dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *