BROKUŁ
Brokuł, czyli kapusta szparagowa, to roślina jednoroczna należąca do warzyw kapustnych. Częścią brokułu, którą spożywamy, jest róża składająca się z nierozwiniętych pąków kwiatowych. Jej średnica wynosi ponad 20 cm, a barwa może być zielonkawa (najczęściej spotykana) lub żółta, a nawet fioletowa. Ze względu na ich cenne właściwości odżywcze oraz walory smakowe brokuły warto włączyć do swojego codziennego menu. Warzywa krzyżowe, a w szczególności brokuły, zawierają duże ilości glukozynolanów o działaniu detoksykacyjnym oraz sulforafanu zmniejszającego ryzyko rozwoju raka jelita grubego, piersi czy prostaty. Ponadto, brokuły są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, betakaroten, kwas foliowy oraz wapń, potas oraz żelazo. Brokuły, dzięki zawartej w nich witaminie C, pomagają dbać o piękny i młody wygląd skóry. Już 100 gram brokułów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Warzywo to obfituje również w potas, niezbędny w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia. W dodatku, brokuły są niskokaloryczne oraz zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, więc polecane są osobom walczącym ze zbędnym kilogramami. Produkty wysokobłonnikowe są również zalecane w diecie cukrzyków, ponieważ obniżają one poziom glukozy i insuliny we krwi i pomagają zredukować ryzyko powikłań cukrzycy.