AROMATYCZNE WARZYWA NA INDYJSKĄ MODŁĘ
A teraz test z geografii:) Co znajduje się w Indiach pomiędzy sabji a warzywami w sosie curry? Dokładnie moje danie, które ma trochę z jednej, trochę z drugiej potrawy. Jest pyszne, a to najważniejsze w mojej kuchni. W każdym razie skutecznie przenosi do Indii, a zapach dania pozostaje nawet dłużej niż jego bytność na talerzu. Smak i aromat zaliczone na piątkę!
1 porcja – 270 kcal
przepis na 3 porcje
2 marchewki,
brokuł,
2 łodygi selera naciowego,
gruby plaster selera korzeniowego,
cebula,
szklanka ugotowanej fasoli Jaś,
łyżka oleju rzepakowego,
½ dużej puszki mleczka kokosowego,
2 łyżki wiórków kokosowych,
3 łyżeczki czerwonego curry,
łyżka nasion kolendry,
łyżeczka kozieradki,
sól, pieprz.
dodatkowo:
ryż basmati.
sposób przygotowania
Cebulę obrałam, posiekałam i wrzuciłam do garnka o grubym dnie. Wrzuciłam ją na rozgrzany olej rzepakowy, podsmażyłam dosłownie przez dwie minutki. Obrałam marchewkę i pokroiłam w plastry, umyłam brokuła i rozdzieliłam na mniejsze różyczki, pokroiłam w plastry seler naciowy natomiast w kostkę pokroiłam seler korzeniowy. Warzywa wsypałam do garnka i przez kilka minut, mieszając łyżką, smażyłam je. Do warzyw w garnku dodałam mleczko kokosowe i szklankę wody. Całość wymieszam i dodałam czerwone curry, rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kozieradkę, gotując wszystko przez kilka minut. Warzywa powinny być chrupkie nie można ich rozgotować, stąd tak krótki czas gotowania. Pod koniec dodałam ugotowaną wcześniej fasolę i uprażone na suchej patelni wiórki koksowe. Na koniec całość przyprawiłam solą i pieprzem. Danie zjadłam z wcześniej ugotowanym ryżem.
TIP 1
Polecam zjedzenie dania z ryżem. Porcja ryżu (50g), co prawda zwiększy kaloryczności dania o 170 kcal, ale dodatek produktu skrobiowego jest niezbędny przy posiłku obiadowym. Możesz dodać do dania ziemniaki (180g) wtedy kaloryczność wzrośnie o 140 kcal. Wtedy danie w magiczny sposób zamieni się w sabji.
TIP 2
Przygotowanie dania trwa trochę dłużej niż 20 minut, jeżeli dodamy do tego czas niezbędny na namoczenie i ugotowanie fasoli. Namocz fasolę dzień wcześniej, a potem gotuj ją przez półtorej godziny. Przymknij na to oko, skoro efekt końcowy będzie super.
Dodaj komentarz