AROMATYCZNE WARZYWA NA INDYJSKĄ MODŁĘ

A teraz test z geografii:) Co znajduje się w Indiach pomiędzy sabji a warzywami w sosie curry? Dokładnie moje danie, które ma trochę z jednej, trochę z drugiej potrawy. Jest pyszne, a to najważniejsze w mojej kuchni. W każdym razie skutecznie przenosi do Indii, a zapach dania pozostaje nawet dłużej niż jego bytność na talerzu. Smak i aromat zaliczone na piątkę!

 

1 porcja – 270 kcal

przepis na 3 porcje

2 marchewki,

brokuł,

2 łodygi selera naciowego,

gruby plaster selera korzeniowego,

cebula,

szklanka ugotowanej fasoli Jaś,

łyżka oleju rzepakowego,

½ dużej puszki mleczka kokosowego,

2 łyżki wiórków kokosowych,

3 łyżeczki czerwonego curry,

łyżka nasion kolendry,

łyżeczka kozieradki,

sól, pieprz.

dodatkowo:

ryż basmati.

sposób przygotowania

Cebulę obrałam, posiekałam i wrzuciłam do garnka o grubym dnie. Wrzuciłam ją na rozgrzany olej rzepakowy, podsmażyłam dosłownie przez dwie minutki.  Obrałam marchewkę i pokroiłam w plastry, umyłam brokuła i rozdzieliłam na mniejsze różyczki, pokroiłam w plastry seler naciowy natomiast w kostkę pokroiłam seler korzeniowy. Warzywa wsypałam do garnka i przez kilka minut, mieszając łyżką, smażyłam je. Do warzyw w garnku dodałam mleczko kokosowe i szklankę wody.  Całość wymieszam i dodałam czerwone curry, rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kozieradkę, gotując wszystko przez kilka minut.  Warzywa powinny być chrupkie nie można ich rozgotować, stąd tak krótki czas gotowania. Pod koniec dodałam ugotowaną wcześniej fasolę i uprażone na suchej patelni wiórki koksowe. Na koniec całość przyprawiłam solą i pieprzem.  Danie zjadłam z wcześniej ugotowanym ryżem.
warzywa po indyjsku - lookingforcooking.pl

TIP 1

Polecam zjedzenie dania z ryżem. Porcja ryżu (50g), co prawda zwiększy kaloryczności dania o 170 kcal, ale dodatek produktu skrobiowego jest niezbędny przy posiłku obiadowym. Możesz dodać do dania ziemniaki (180g) wtedy kaloryczność wzrośnie o 140 kcal. Wtedy danie w magiczny sposób zamieni się w sabji.

                                                                           TIP 2

Przygotowanie dania trwa trochę dłużej niż 20 minut, jeżeli dodamy do tego czas niezbędny na namoczenie i ugotowanie fasoli. Namocz fasolę dzień wcześniej, a potem gotuj ją przez półtorej godziny. Przymknij na to oko, skoro efekt końcowy będzie super.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *