KOTLECIKI WARZYWNE Z PANIEREM KUKURYDZIANYM

Kotleciki warzywne należą do moich ulubionych dań. Lubię je z dwóch powodów. Po pierwsze wyglądają bardzo efektownie na talerzu, po drugie ich smak idzie w parze z wyglądem. Odpowiednio skomponowane są po prostu pyszne! Farsz w moich autorskich kotlecikach,  zawiera bowiem nie tylko dynię piżmową, brokuły, fioletową cebulę, czerwoną fasolę i mnóstwo przypraw. Zawiera on również panier kukurydziany, będący skutecznym zagęstnikiem, ale również dodatkowym źródłem błonnika. Jeżeli lubisz gdy danie na talerzu mieni się feerią kolorów, a smaku nie da się opisać za pomocą jednego przymiotnika, to moje kotleciki są właśnie dla Ciebie. Jest pysznie!

 

przepis na 10 kotlecików

120g dyni piżmowej,

mała cebula biała lub czerwona,

¼ brokułu,

garść czerwonej lub białej fasoli z puszki,

jajko,

3-4  łyżki panieru kukurydzianego,

łyżka oliwy z oliwek,

łyżka sosu sojowego,

pieprz,

1 łyżeczka nasion kolendry,

papryczka chili w płatkach, w zależności od uznania,

około 3 –  łyżki mleka 2%,

sezam.

sposób przygotowania:

Dynię obrałam ze skórki i starłam na tarce o drobnych oczkach.  Brokuła umyłam i drobno pokroiłam jego różyczki. Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oliwie z oliwek. Fasolkę z puszki przepłukałam na durszlaku pod bieżącą wodą. W misce połączyłam brokuła z dynią, podsmażoną cebulą i fasolą. Dodałam jajko, panier kukurydziany, mleko i całość dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam przyprawy: sos sojowy, pieprz, papryczkę chili oraz roztartą w moździerzu, kolendrę w nasionach. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie wymieszałam ręką i zaczęłam formować kotleciki. Poukładałam je na blasze do pieczenia i przy pomocy pędzelka, posmarowałam je oliwą z oliwek. Przed włożeniem do piekarnika kotleciki posypałam ziarenkami sezamu. Danie piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut.

kotleciki warzywe - lookingforcooking.pl

panier kukurydzian mamut - Aneta Łańcuchowska

kotleciki warzywne - Aneta Łańcuchowska

przepis na kotleciki wegetariańskie - lookingforcooking.pl

TIP1

Paniery firmy Mamut, a do wyboru masz trzy: panier kukurydziany, panier z ciecierzycy oraz  wielozbożowy, mogą być wykorzystywane nie tylko jako zagęstniki do farszów i sosów. Doskonale sprawdzą się bowiem w swojej tytułowej roli, jako panierka do warzyw, mięs i ryb, ale również jako kruszonka do ciast i deserów. Nie bój się eksperymentować w kuchni, używając tego samego składnika w różnych konfiguracjach.

paniery firrmy Mamut

TIP2

Czerwona fasola to źródło białka roślinnego; błonnika; minerałów, takich jak żelazo, cynk, selen oraz witamin, w tym z grupy B ale również A, D i K. Jeżeli dodasz do tego jej wyborny smak, włączenie tego warzywa do diety, nie powinno budzić żadnych wątpliwości. Zarówno gotowana, jak i z puszki, może stanowić zdrowy dodatek warzywny naszego codziennego jadłospisu. Fasola nie tylko skutecznie zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych dlatego może być sprzymierzeńcem w walce ze zgagą, ale również wspomaga pracę układu krążenia, zapobiega osteoporozie, natomiast dzięki wysokiej zawartości lecytyny skutecznie wzmacnia koncentrację i pamięć.

TIP3

Zgodnie ze stanowiskiem największych organizacji związanych ze zdrowiem i żywieniem: Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków (ADA), prawidłowo zbalansowana dieta wegetariańska jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze i jest odpowiednia na wszystkich etapach życia człowieka. Moje kotleciki warzywne mogą śmiało stanowić pełnowartościowe danie m.in. w diecie wegetariańskiej.

 łatwy przepis na kotlciki wege - lookingforcooking.pl

22 odpowiedzi na “KOTLECIKI WARZYWNE Z PANIEREM KUKURYDZIANYM”

  1. Ewa pisze:

    fajny pomysł żeby w ten sposób zastosować panier:) Muszę zrobić te kotleciki. Wyglądają meeeeega

  2. Tomasz pisze:

    super są te kotleciki! Przepiękne zdjecia

  3. Ewelina pisze:

    extra przepis, dzisiaj mam obiad;)

  4. Kasia pisze:

    super pomysł na obiad. Fajny blog btw!

  5. llona pisze:

    gdzie można kupić te panierki?

  6. Basia pisze:

    uwielbiam twojego bloga! Wszystko super-smaczne

  7. Czarek80 pisze:

    Bardzo zasmakowały mi te kotleciki. Cała rodzina zadowolona. Polecam dalej…

  8. Edward pisze:

    Świetne zdjęcia, podoba mi się.

  9. Grzegorz pisze:

    Uwielbiam te panierki, wszystkie!

  10. Dorota pisze:

    Fajne te produkty Mamuta. Danie wyszło przepyszne.

  11. Kasia pisze:

    Właśnie oglądam Panią w PnŚ:) suuuuper

  12. Bogdan pisze:

    Z przyjemnością, zawsze wracam do tego bloga. Pani Aneto, tak trzymać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *