FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
Zupę cebulową, która jest co istotne z dodatkiem sera żółtego, zalicza się do potraw rozgrzewających, pysznych i aromatycznych, niestety ciężkostrawnych. Dlatego też, dodaje się do niej dużą ilość tymianku ułatwiającego trawienie. Spełnia on też rolę składnika bakteriobójczego, ale głównie stymulującego pracę układu pokarmowego. Tymianek wzmocni też Twój układ immunologiczny i układ nerwowy działając uspokajająco. Nic, tylko go jeść!
1 porcja – 310 kcal
przepis na 6 porcji
składniki na zupę:
9 średniej wielkości cebul,
2 łyżki masła klarowanego,
łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
szklanka białego, wytrawnego wina,
4 szklanki bulionu warzywnego,
sól, pieprz (świeżo mielony).
dodatki:
6 kromek pieczywa razowego,
6 plasterków sera gruyere,
świeży tymianek.
Dodaj komentarz