FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

Zupę cebulową, która jest co istotne z dodatkiem sera żółtego, zalicza się do potraw rozgrzewających, pysznych i aromatycznych, niestety ciężkostrawnych. Dlatego też, dodaje się do niej dużą ilość tymianku ułatwiającego trawienie. Spełnia on też rolę składnika bakteriobójczego, ale głównie stymulującego pracę układu pokarmowego. Tymianek wzmocni też Twój układ immunologiczny i układ nerwowy działając uspokajająco. Nic, tylko go jeść!

 

1 porcja – 310 kcal

przepis na 6 porcji

składniki na zupę:

9 średniej wielkości cebul,

2 łyżki masła klarowanego,

łyżka oleju rzepakowego,

2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,

szklanka białego, wytrawnego wina,

4 szklanki bulionu warzywnego,

sól, pieprz (świeżo mielony).

dodatki:

6 kromek pieczywa razowego,

6 plasterków sera gruyere,

świeży tymianek.

 

sposób przygotowania

W dużym garnki rozgrzałam masło z olejem. Na gorący tłuszcz wrzuciłam cebulę pokrojoną w piórka. Smażyłam ją na mocnym, a później średnim ogniu przez około 20 minut, aż do momentu uzyskania brązowego koloru. Podczas smażenia staraj się nie zapominać o jej przemieszaniu od czasu do czasu. Następnie dodałam do cebuli mąkę i mieszałam przez 3 minuty. Do cebuli dodałam jeszcze wino i bulion warzywny. Gotowałam wszystko na mocnym ogniu, aż do momentu zagotowania, następnie zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu. Zupę przelałam do sześciu małych prostokątnych naczyń do zapiekania (możesz też użyć żeliwne garnuszki). Na wierzch położyłam kromkę pieczywa, wcześniej przypieczoną na suchej patelni, posypałam startym serem gruyere i dodałam dużą ilość świeżego tymianku. Zupę wstawiłam do piekarnika, nagrzanego do temperatury 190 stopni C i zapiekałam do momentu rozpuszczenia się sera.

TIP 1

Polecam trzymanie cebuli przed obieraniem i krojeniem w zamrażarce, dzięki temu nie uronisz łez podczas krojenia. Po prostu schłodzona nie szczypie tak w oczy. Cebula biała jest dobrym źródłem związków flawonoidowych, ale jeżeli Twoja zupa cebulowa ma być jeszcze zdrowsza, to proponuję białą cebulę zamienić na cebulę czerwoną, która dodatkowo zawiera antocyjany. Warzywa zawierające flawonoidy obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz zmniejszają ryzyko zawału serca. Antocyjany w warzywach wymiatają natomiast z organizmu wolne rodniki, przyspieszające procesy starzenia.

TIP 2

Zamiast sera gruyere możesz użyć mozzarelli light, dzięki temu kaloryczność zupy spadnie o 50 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *