ZAPIEKANKA BAKŁAŻANOWA
Chyba nikt nie może przejść obok bakłażana obojętnie. Mam tak i ja. Bakłażan po prostu przyciąga wzrok i basta. Postanowiłam więc napawać się nie tylko jego barwą, ale i jego niebagatelnym smakiem. Nie pozostało mi nic innego, jak na jego bazie upiec pyszną zapiekankę. Dodałam ziemniaki, mozzarellę, indyka i oczywiście sos pomidorowy własnej roboty. Z nieskrywaną przyjemnością, do jego przyrządzenia użyłam mojego nowego nabytku kuchennego – blendera Electrolux Explore 7. W końcu pomidorki, czosnek, cebula same się nie zblendują, podobnie zresztą jak mięso indyka, a ten sprzęt kuchenny robi to naprawdę doskonale. Wyszło smakowicie jak na zdjęciu! Zapraszam do kuchni.
przepis na 2 porcje
1 porcja – 590 kcal
4 większe ziemniaki (300g),
bakłażan (240g),
kulka mozzarelli light (125g),
pierś z indyka (500g),
natka pietruszki,
świeża bazylia
sól,
pieprz,
łyżeczka oliwy z oliwek (5g).
sos pomidorowy:
2 szklanki przecieru pomidorowego (500g),
cebula (50g),
łyżeczka oliwy z oliwek (5g),
ząbek czosnku,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki ostrej papryki,
½ łyżeczki pieprzu.
Fajne, będę tu wracać 🙂
trzymam za słowo:)
Sprzęcik wygląda na niezły… chyba drogi chyba;(
Sprawdź na stronie electrolux!
a kiedy zupka jakaś?
wkrótce…;)
Extra przepis i łatwy!!!!!
dokładnie tak jest!
Ale super! Uwielbiam tego bloga Pani Aneto! Jest super
Uwielbiam zapiekanki. Więcej takich przepisów poproszę:)
super przepis na tę zapiekankę! podoba mi się!
🙂
bakłażan = uwielbiam
Bardzo ładne zdjęcia robisz. Gratulacje i przepisy są super!
Spróbuję z tym makaronem. Uwielbiam makaronowe zapiekanki
Fajny post, smakowity bardzo!
zrobiłam z makaronem pełnoziarnistym zamiast z ziemniaczkami i potwierdzam, że wyszła pięknie:)))
Zapiekanka jest przepyszna. Potwierdzone info!