Zapiekana owsianka czekoladowa ze śliwkami, przyznacie że to brzmi dumnie. Czekolada, przyznajcie się, każdy ma na nią ochotę, jak za oknem słońca brak, a w głowie kiełkuje myśl, że prawdziwie słonecznie to się zrobi dopiero za pół roku. Myślałam, myślałam i wymyśliłam, jak ją zjeść w doborowym towarzystwie i do głowy przyszły mi płatki owsiane i śliwki. Szczegóły zdradzam poniżej.
5 łyżek płatków owsianych,
¾ szklanki mleka 2%,
jajko,
łyżeczka kakao naturalnego,
łyżeczka masła orzechowego,
łyżeczka ksylitolu,
trzy kostki gorzkiej czekolady,
garść śliwek.
sposób przygotowania:
Płatki owsiane połączyłam z mlekiem, jajkiem, kakao, masłem orzechowym, ksylitolem oraz garścią pokrojonych śliwek. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do małej ceramicznej foremki.
Na wierzch posypałam pokruszoną gorzką czekoladę. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika dorzuciłam maliny oraz winogrona i pyszne, rozgrzewające, mocno optymistyczne jedzonko gotowe.
TIP 1
Kakao zawiera prekursory amin biogennych czyli: tryptofan, serotoninę i dopaminę, które to pozytywnie oddziałują na procesy metaboliczne w mózgu. Związki te wpływają korzystnie na produkcję endorfin, zmniejszając tym samym naszą podatność na stany depresyjne. Tak więc, jedz gorzką czekoladę, a jesień i zimę przetrwasz z uśmiechem na ustach.
Dodaj komentarz