WALENTYNKOWA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Walentynkowa szarlotka na kruchym cieście! Czy nie jest świetnym sposobem na osłodzenie, najsłodszego dnia w roku, czyli Walentynek? Uwierz mi, jest! Zapomnij o afrodyzjakach, zacznij obierać jabłka.

 

ciasto:

 szklanka mąki pszennej – typ 650

¼ szklanki otrębów pszennych

1 łyżeczka cynamonu

1 torebka cukru waniliowego

kostka masła

farsz:

7 jabłek średniej wielkości

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki rodzynków

 

sposób przygotowania

Miękkie masło posiekałam nożem na desce, a następnie przełożyłam je do miski i dodałam mąkę, otręby, cynamon i cukier. Ręką zaczęłam dokładnie je wygniatać, aż powstała jednolita kula. Ciasto owinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 30 minut do lodówki, w tym czasie przygotowałam nadzienie. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę następnie wrzuciłam do garnka, dodałam ¼ szklanki wody i zaczęłam je dusić, a w międzyczasie dodałam cynamon i rodzynki. Po 10 minutach jabłka były już gotowe. Naczynie do tarty wysmarowałam masłem, wysypałam otrębami pszennymi i wykleiłam ½ ciasta następnie wyłożyłam jabłka i pokryłam je pozostałym ciastem. Szarlotkę piekłam przez 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.

walentynkowa szarlotka - lookingfocooking.p

TIP 1

Zamiast mieszać mąkę pszenną z otrębami możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej. Jeżeli masz uczulenie na białko mleka krowiego, to do ciasta zamiast masła użyj oleju rzepakowego.

TIP 2

Kupując masło przeczytaj co ono ma w składzie. Prawdziwe masło powinno mieć 80 – 90 % tłuszczu mlecznego i nie powinno mieć dodatku tłuszczu roślinnego. Czy znasz różnicę pomiędzy masłem extra, a śmietankowym? Masło ekstra powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, a masło śmietankowe powstaje z nieukwaszonej śmietanki.  Masło ekstra dostarcza 735 kcal/100 g, a masło śmietankowe 659 kcal/100 g. Różnica ta wynika z faktu, iż masło extra zazwyczaj ma 82% tłuszczu mlecznego, a śmietankowe 73% tłuszczu. Śmietankowe zawiera więcej wody i więcej laktozy, a masło extra mniej wody i laktozy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *