TARTA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Zaczynamy drugi tydzień wyzwania @activiapolska #nazdrowiejelit w towarzystwie przepysznej tarty łososiowej z niebanalnym dodatkiem naturalnych jogurtów Activia i Activia BIO. Od dzisiaj na profilu @activiapolska jest dostępna moja autorska dieta, dlatego jeżeli chcecie więcej kulinarnych rarytasów, to śmiało po nią sięgajcie. Poza tym to dieta zbilansowana, urozmaicona, pełna prostych i łatwych przepisów z całego świata, uwzględniająca produkty sezonowe! Mam nadzieję, że warzywa i solidna dawka jogurtowych bakterii probiotycznych na dobre zagości w Waszym jadłospisie! Przepis na tartę znajdziecie poniżej, tymczasem pamiętajcie, że u mnie wciąż możecie liczyć na codzienną dawkę dietetyczno-żywieniowych InstaStories, a u Ani z @whatannawears na jogę, ćwiczenia i medytację.

Bądźcie z nami i dbajcie o siebie!

 

spód:

100g maki pszennej pełnoziarnistej,

100g maki pszennej jasnej,

100g miękkiego masła,

⅓ opakowania jogurtu naturalnego Activia,

¼ łyżeczki soli.

farsz:

garść rukoli,

300g świeżego łososia,

⅔ jogurtu naturalnego Activia
(część pozostała po zrobieniu spodu),

opakowanie jogurtu naturalnego Activia Bio,

4 jajka,

garść kiełków brokuła.

garść pomidorków koktajlowych,

⅓ łyżeczki soli,

⅓ łyżeczki pieprzu,

dodatek:

łyżeczka soku z cytryny.

 

 

sposób przygotowania:

przygotowanie spodu: wszystkie składniki na spód tarty połączyłam ze sobą w miseczce i zagniotłam ścisłą kulkę ciasta.
przygotowanie farszu: rukolę umyłam, osuszyłam i pokroiłam. Umyłam i osuszyłam łososia, a następnie pozbawiłam go skóry i pokroiłam w kostkę. Do miski przełożyłam oba jogurty, dodałam łososia, jajka, rukolę, kiełki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyprawy. Całość wymieszałam. Rozgrzałam piekarnik do temperatury 190 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wstawiłam formę do tarty wyklejoną ciastem, wyłożoną papierem do pieczenia i obciążoną pół kilogramem fasoli. Piekłam ją przez 15 minut, a następnie usunęłam fasolę z papierem do pieczenia i piekłam ją bez obciążenia kolejne 5 minut. Po tym czasie przelałam farsz do formy wyłożonej ciastem. Całość piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez 45 minut. Tartę podawaj skropioną sokiem z cytryny.

tarta łososiowa - anetalancuchowska.pl

TIP 1

Zamiast rukoli możesz użyć liści szpinaku, roszponki lub liści rzodkiewki lub każdych innych w myśl zasady zerowaste!

TIP 2

Do kawałka tarty na obiad proponuje zjeść dodatkową porcję warzyw.
Pamiętaj, że warzywa to doskonałe źródło błonnika, regulującego procesy trawienne.

 

 

 

26 odpowiedzi na “TARTA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI”

  1. Kamila pisze:

    zjadłabym;))

  2. Daria pisze:

    Pysznie to wygląda!!!!

  3. Robert pisze:

    Jakim aparatem robi Pani zdjęcia??

  4. Justyna pisze:

    Lubię activię! Będę wpadać na bloga!!!

  5. Kamil pisze:

    Piękne zdjęcie i pomysł na stylizację Na pewno zrobię tę tartę.
    grats!

  6. Dorota pisze:

    Piękne zdjęcie, a tartę już zrobiłam wczoraj. Wyszło wspaniale, pozdrawiam!

  7. Bożena pisze:

    Piękne! Fajny przepis!

  8. Dominika pisze:

    będzie na dzisiejszy obiad…

  9. Krysia pisze:

    Uwielbiam Pani przepisy. Dzięki!

  10. Franek pisze:

    Bakterie probiotyczne są super. Zawsze dbam o jelita, to przyszłość naszego odżywiania!

  11. Bartek pisze:

    Przepyszna tarta mi wyszła. Proszę więcej takich przepisów! Szczególnie ten łosoś – rewelacja

  12. Malwina pisze:

    Uwielbiam tego bloga, zostaję!

  13. Ela pisze:

    pyszne ma Pani przepisy Aneto, będę wpadać!

  14. Tomasz pisze:

    Coraz piękniejsze te zdjęcia na Pani blogu. Jest ciągły progres!

  15. kinga pisze:

    Jakiej pojemnosci są te jugurty naturalne? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *