TARTA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Zaczynamy drugi tydzień wyzwania @activiapolska #nazdrowiejelit w towarzystwie przepysznej tarty łososiowej z niebanalnym dodatkiem naturalnych jogurtów Activia i Activia BIO. Od dzisiaj na profilu @activiapolska jest dostępna moja autorska dieta, dlatego jeżeli chcecie więcej kulinarnych rarytasów, to śmiało po nią sięgajcie. Poza tym to dieta zbilansowana, urozmaicona, pełna prostych i łatwych przepisów z całego świata, uwzględniająca produkty sezonowe! Mam nadzieję, że warzywa i solidna dawka jogurtowych bakterii probiotycznych na dobre zagości w Waszym jadłospisie! Przepis na tartę znajdziecie poniżej, tymczasem pamiętajcie, że u mnie wciąż możecie liczyć na codzienną dawkę dietetyczno-żywieniowych InstaStories, a u Ani z @whatannawears na jogę, ćwiczenia i medytację.
Bądźcie z nami i dbajcie o siebie!
spód:
100g maki pszennej pełnoziarnistej,
100g maki pszennej jasnej,
100g miękkiego masła,
⅓ opakowania jogurtu naturalnego Activia,
¼ łyżeczki soli.
farsz:
garść rukoli,
300g świeżego łososia,
⅔ jogurtu naturalnego Activia
(część pozostała po zrobieniu spodu),
opakowanie jogurtu naturalnego Activia Bio,
4 jajka,
garść kiełków brokuła.
garść pomidorków koktajlowych,
⅓ łyżeczki soli,
⅓ łyżeczki pieprzu,
dodatek:
łyżeczka soku z cytryny.
sposób przygotowania:
przygotowanie spodu: wszystkie składniki na spód tarty połączyłam ze sobą w miseczce i zagniotłam ścisłą kulkę ciasta.
przygotowanie farszu: rukolę umyłam, osuszyłam i pokroiłam. Umyłam i osuszyłam łososia, a następnie pozbawiłam go skóry i pokroiłam w kostkę. Do miski przełożyłam oba jogurty, dodałam łososia, jajka, rukolę, kiełki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyprawy. Całość wymieszałam. Rozgrzałam piekarnik do temperatury 190 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wstawiłam formę do tarty wyklejoną ciastem, wyłożoną papierem do pieczenia i obciążoną pół kilogramem fasoli. Piekłam ją przez 15 minut, a następnie usunęłam fasolę z papierem do pieczenia i piekłam ją bez obciążenia kolejne 5 minut. Po tym czasie przelałam farsz do formy wyłożonej ciastem. Całość piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez 45 minut. Tartę podawaj skropioną sokiem z cytryny.
TIP 1
Zamiast rukoli możesz użyć liści szpinaku, roszponki lub liści rzodkiewki lub każdych innych w myśl zasady zerowaste!
TIP 2
Do kawałka tarty na obiad proponuje zjeść dodatkową porcję warzyw.
Pamiętaj, że warzywa to doskonałe źródło błonnika, regulującego procesy trawienne.
zjadłabym;))
:)))
Pysznie to wygląda!!!!
Dzięki, ja zawsze!
Jakim aparatem robi Pani zdjęcia??
NIKON 330D
Lubię activię! Będę wpadać na bloga!!!
🙂
Piękne zdjęcie i pomysł na stylizację Na pewno zrobię tę tartę.
grats!
trzymam za słowo:)
Piękne zdjęcie, a tartę już zrobiłam wczoraj. Wyszło wspaniale, pozdrawiam!
Dziękuję bardzo, staram się!
Piękne! Fajny przepis!
będzie na dzisiejszy obiad…
Uwielbiam Pani przepisy. Dzięki!
Dzięki:)
Bakterie probiotyczne są super. Zawsze dbam o jelita, to przyszłość naszego odżywiania!
tak jest!!
Przepyszna tarta mi wyszła. Proszę więcej takich przepisów! Szczególnie ten łosoś – rewelacja
Będzie więcej!
Uwielbiam tego bloga, zostaję!
pyszne ma Pani przepisy Aneto, będę wpadać!
Dziękuję bardzo!
Coraz piękniejsze te zdjęcia na Pani blogu. Jest ciągły progres!
Jakiej pojemnosci są te jugurty naturalne? 🙂
180 ml