TARTA Z LIŚĆMI SZPINAKU I MOZZARELLĄ

Cześć, fajnie że wpadliście, bo to znaczy, że pilnie śledzicie moje instagramowe konto. Obiecany przepis czeka na was pod tym wpisem. Tarta jest wyborna bo nie dość, że z liśćmi szpinaku i mozzarellą, to jeszcze gratisowa bo jak obiecałam tak zrobiłam czyli przygotowałam dla Was przepis na dodatkową ósmą tartę, licząc siedem pozostałych w moim eCookbook’u „7 days of culinary trip – Tarty”. Robi się ją ekspresowo, no ale 45 minut trzeba poczekać aż się upiecze. Za to potem, to prawdziwa bomba kulinarna!

 

łyżeczka masła,

odrobina bułki tartej,

gotowe ciasto francuskie.

farsz:

2 duże garści liści szpinaku,

dwa ząbku czosnku,

pięć jajek,

opakowanie jogurtu naturalnego (180 ml),

sól,

pieprz,

kulka mozzarelli.

 

sposób przygotowania:

Formę do tarty (28 cm) wysmarowałam masłem i obsypałam tartą bułką. Wykleiłam ją gotowym ciastem francuskim. przygotowanie farszu: na patelni podsmażyłam liście szpinaku wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, aż do momentu aż liście zmniejszyły swoją objętość  Do miski wbiłam jajka, dodałam jogurt naturalny i przełożyłam do niej również całą zawartość patelni. Całość przyprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Następnie wylałam farsz na formę z ciastem francuskim i ułożyłam na jej wierzchu plastry mozzarelli (możesz też użyć koziego pleśniowego sera). Tatrę piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez 45 minut.

pyszna tarta

TIP 1

Wszystkie przepisy na tarty w moim eCookbook’u są przynajmniej tak dobre jak ten. U mnie zawsze jest pysznie, łatwo i zdrowo. Nie od parady jestem w końcu gotującym dietetykiem. Moje tarty wychodzą mi zawsze rewelacyjnie, są mimo obiegowej opinii łatwe w przygotowaniu, składnikowo można poszaleć, no i wizualnie robią wrażenie. Właśnie dlatego zdecydowałam się, że pierwszy z eCookbook’ów z mojej serii „7 days of culinary trip” będzie poświęcony tartom, a kolejne to już wkrótce zobaczycie. Mojego eCookbook’a można kupić tutaj gotującadietetyczka.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *