SPRING ROLLS’Y Z WARZYWAMI I OMLETEM TAMAGO

Spring rolls’y to nie tylko świetne danie na romantyczną kolację, ale również, o czym miałam Wam okazję opowiedzieć w Dzień Dobry TVN, świetny prowiant na drogę. Wystarczy do jednego pojemnika zapakować spring rolls’y, do drugiego sos i prowiant na długą podróż gotowy.

przepis na 10 sztuk

spring rolls’y:
10 arkuszy papieru ryżowego,
cienki makaron ryżowy (100g),
2 marchewki (100g),
3 czerwone papryki (150g),
ogórek zielony (100g),
garść groszku cukrowego (55g),
garść kiełków fasolki mung,
bazylia tajska,
kolendra.
sos do spring rolls’ów:
sok z limonki,
sos rybny (sosu rybnego powinno być dokładnie tyle samo, co soku z limonki),
ząbek czosnku,
świeża papryczka chili,
ksylitol do smaku.
omlet tamago:
2 jajka,
łyżka sosu sojowego,
⅓ łyżeczki ksylitolu.

sposób przygotowania:

Marchewkę i ogórka obrałam ze skórki, a następnie pokroiłam w cienkie paseczki. Paprykę umyłam i również pokroiłam w paski. Umyłam groszek, kiełki oraz oderwałam listki ziół. Makaron ryżowy przygotowałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotowanie omletu tamago: jajka roztrzepałam w misce, dodałam sos sojowy i ksylitol. Całość wymieszałam, wylałam na patelnie i usmażyłam z jednej i z drugiej strony. Po wystudzeniu,  pokroiłam omlet w kosteczkę. Do miski nalałam letnią wodę. Każdy okrągły płat papieru ryżowego delikatnie namoczyłam w wodzie, ułożyłam na desce i po kolei napełniałam składnikami. Na papierze ułożyłam liście bazylii tajskiej, następnie makaron ryżowy, warzywa z liśćmi kolendry oraz kosteczki omleta. Zaczęłam zawijać składniki, w połowie zawijania zgiełam do środka lewy i prawy koniec papieru następnie kontynuowałam ścisłe zawijanie. W ten sposób zawinęłam wszystkie spring rolls’y. W małej miseczce połączyłam składniki do sosu. Jedz spring rolls’y podobnie jak sajgonki, maczając końcówkę w sosie.

spring rolls'y - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Pamiętaj aby nie namaczać mocno papieru ryżowego przygotowując spring rolls’y. Wystarczy lekko go nawilżyć lub położyć na wilgotnej ściereczce. Tylko wtedy będziesz w stanie odpowiednio naciągnąć papier przy rolowaniu, nie rozrywając go.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *