SAŁATKA JARMUŻOWO-WARZYWNA Z RODZYNKAMI

Kto lubi sałatki, tak jak ja? Specjalnie dla Ciebie przygotowałam sałatkę, w której słodki smak rodzynków, przegryza się z charakterystycznym ostrym smakiem polskiego superfood’a, czyli czerwonej kapusty. Dodałam do tego towarzystwa marchewkę, buraki i liście jarmużu oraz cudownie aromatyczny oleisto-kwaśny dressing. Sałatka gotowa. Ekspresowo szybko i wybitnie smacznie. Voila!

 

1 porcja – 320 kcal

sałatka:

½ szklanki czerwonej kapusty,

½ szklanki marchewki,

 ½ szklanki buraków,

garść jarmużu,

łyżka rodzynków,

garść orzechów laskowych.

sos:

łyżka oliwy z oliwek,

2 łyżki soku z cytryny,

½ łyżeczki miodu,

sól, pieprz.

 

sposób przygotowania

Poszatkowałam czerwoną kapustę, następnie na tarce starłam obraną marchewkę i obranego buraka. Całość wsypałam do miski razem z rodznkami. Następnie dodałam porwane na drobne kawałki, liście wcześniej umytego jarmużu. W małej miseczce przygotowałam sos, dodając do oliwy z oliwek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy.

sałatka z bloga lookingforcooking.pl

TIP 1

Rodzynki to paradoksalnie dobre źródło substancji chroniących zęby przed próchnicą. Zawierają bowiem betulinę i kwas oleinowy – silne przeciwutleniacze o działaniu bakteriobójczym. Jak widzisz nie wszystko co słodkie, jest groźne dla zębów.

TIP 2

Niech nie zwiedzie Was zarówno jej niska cena jak i doskonała dostępność w każdym sklepie spożywczym. W jej przypadku nie świadczy to o niskiej wartości odżywczej tego warzywa, wręcz odwrotnie, jest ona jednym z najbogatszych w przeciwutleniacze warzyw jakie możesz znaleźć na rynku. Czerwona kapusta jest bogatym źródłem witaminy K, odpowiadającej za prawidłową krzepliwość krwi. O jej super-właściwościach  niech świadczy, również fakt, iż jest dostarczycielem  witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy B6, B1 oraz B5. Sulforafan w niej zawarty, stymuluje natomiast enzymy odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z toksyn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *