JOGURT Z BURAKIEM I Z MANGO
Burak – większość z nas pamięta go z przedszkola lub ze szkolnej stołówki, w postaci bordowej papki lub czerwonego barszczyku. Niekoniecznie intensywność smaku szła w parze z intensywnością koloru. Szczerze powiem, nie lubiłam przedszkolnego, czerwonego barszczu i przez długi czas omijałam buraki w mojej kuchni, właśnie przez przedszkolne skojarzenie. Teraz buraki są jednymi z moich ulubionych warzyw, a najbardziej kocha je mój synek, który zupę z buraków mógłby jeść codziennie. Czyżby udało mi się jednak przyrządzić buraka odpowiednio? Buraki warto jeść, bo to świetne źródło antocyjanów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Intensywnie fioletowy kolor buraka sam się nie zrobił, pomogło mu wiele antocyjanów, które z kolei są pomocne dla naszego organizmu!
1 porcja – 200 kcal
małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
⅓ mango (90g),
½ surowego startego buraka (50g),
2 orzechy laskowe,
6 listków mięty.
Dodaj komentarz