JOGURT Z BURAKIEM I Z MANGO

Burak – większość z nas pamięta go z przedszkola lub ze szkolnej stołówki, w postaci bordowej papki lub czerwonego barszczyku. Niekoniecznie intensywność smaku szła w parze z intensywnością koloru. Szczerze powiem, nie lubiłam przedszkolnego, czerwonego barszczu i przez długi czas omijałam buraki w mojej kuchni, właśnie przez przedszkolne skojarzenie. Teraz buraki są jednymi z moich ulubionych warzyw, a najbardziej kocha je mój synek, który zupę z buraków mógłby jeść codziennie. Czyżby udało mi się jednak przyrządzić buraka odpowiednio? Buraki warto jeść, bo to świetne źródło antocyjanów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Intensywnie fioletowy kolor buraka sam się nie zrobił, pomogło mu wiele antocyjanów, które z kolei są pomocne dla naszego organizmu!

 

1 porcja – 200 kcal

małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),

⅓ mango (90g),

½ surowego startego buraka (50g),

2 orzechy laskowe,

6 listków mięty.

 

sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksowałam i jak dla mnie konsystencja była OK. Dodanie małej ilości wody sprawi, że jogurt będzie bardziej „pitny”. Co, kto lubi.

TIP 1

Zamiana jogurtu naturalnego na ¾ szklanki napoju roślinnego np. ryżowego, owsianego lub orkiszowego, sprawi, że nawet alergik, nietolerujący białka mleka krowiego, może zachwycić się jego smakiem.

TIP 2

Mango jest jednym z moich ulubionych owoców,  lubię mango i za konsystencję i za piękny pomarańczowy kolor. Za kolor mango, odpowiedzialne są zawarte w nim w dużej ilości kartenoidy.  Będąc na wakacjach w małym, górskim lankijskim miasteczku Haputale, słynącym z malowniczych pól herbacianych, od pewnego przemiłego staruszka dowiedziałam się, że mango nie występuje w jednej, dwóch czy pięciu odmianach, a że jest ich na samej Sri Lance ponad 60.  Jak na razie udało mi się  spróbować tylko kilku z nich. Wszystko przede mną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *