GUACAMOLE Z MANGO
Guacamole ma w sobie coś takiego, co przenosi Cię od razu w tropiki, niezależnie od tego kiedy je jesz i w jakim zakątku świata. Oczywiście wszystko za sprawą awokado, jednego z najbardziej charakterystycznych owoców, ze względu na swój niepowtarzalny miąższ. Awokado z jednej strony zawiera bardzo dużo tłuszczu, co sprawia iż jest kaloryczne, z drugiej strony tłuszcz ten jest jak najbardziej korzystny, ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego. Awokado jest również bogatym źródłem potasu, witaminy C, E i A – silnych antyoksydantów i kwasu foliowego. Wszystko to sprawia, iż kaloryczność tego owocu schodzi na drugi plan, dając należne pierwszeństwo jego właściwościom zdrowotnym.
½ porcji – 140 kcal
1 awokado,
⅓ mango,
4 gałązki świeżej kolendry (możesz dodać więcej lub mniej),
4 łyżki soku z limonki (możesz dodać więcej lub mniej),
sól do smaku.
sposób przygotowania
Dojrzałe i soczyste mango obrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem. Miąższ dojrzałego awokado wyjęłam łyżeczką ze skórki i również rozgniotłam widelcem. Oba składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam sokiem z limonki, drobno posiekaną kolendrą i odrobiną soli. Wstawiłam na godzinę do lodówki, schłodzone smakuje perfekcyjnie!
Dodaj komentarz