GUACAMOLE Z MANGO

Guacamole ma w sobie coś takiego, co przenosi Cię od razu w tropiki, niezależnie od tego kiedy je jesz i w jakim zakątku świata. Oczywiście wszystko za sprawą awokado, jednego z najbardziej charakterystycznych owoców, ze względu na swój niepowtarzalny miąższ. Awokado z jednej strony zawiera bardzo dużo tłuszczu, co sprawia iż jest kaloryczne, z drugiej strony tłuszcz ten jest jak najbardziej korzystny, ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego. Awokado jest również bogatym źródłem potasu,  witaminy C, E i A – silnych antyoksydantów i kwasu foliowego. Wszystko to sprawia, iż kaloryczność tego owocu schodzi na drugi plan, dając należne pierwszeństwo jego właściwościom zdrowotnym.

 

 ½ porcji – 140 kcal

1 awokado,

⅓ mango,

4 gałązki świeżej kolendry (możesz dodać więcej lub mniej),

4 łyżki soku z limonki (możesz dodać więcej lub mniej),

sól do smaku.

 

sposób przygotowania

Dojrzałe i soczyste mango obrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem. Miąższ dojrzałego awokado wyjęłam łyżeczką ze skórki i również rozgniotłam widelcem. Oba składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam sokiem z limonki, drobno posiekaną kolendrą i odrobiną soli. Wstawiłam na godzinę do lodówki, schłodzone smakuje  perfekcyjnie!

 

TIP 1

Kiedy musisz zrezygnować z produktów o wysokim indeksie glikemicznym możesz zrezygnować z mango na rzecz czosnku i papryczki chili, a kaloryczność spadnie o 30 kcal. Guacamole fantastycznie smakuje z pieczywem pełnoziarnistym, razowym, waflami ryżowymi czy kukurydzianymi.

TIP 2

Jak kupić dojrzałe awokado? Odpowiedź jest prosta. Kupuj te, których skórka lekko ugina się pod naciskiem palców. Jeżeli owoc przez Ciebie zakupiony jest jednak twardy, to aby dojrzał w ekspresowym tempie połóż obok banany, które wydzielając gaz (etylen) świetnie przyspieszą proces dojrzewania.

TIP 3

Kolendra to moja ulubiona roślina. Jej smak i zapach zawsze przypomina mi moje azjatyckie wakacje.  Kolendra poza niepowtarzalnym aromatem może poszczycić się wieloma właściwościami: skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego,  oczyszcza organizmu z metali ciężkich oraz wykazuje właściwości uspokajające. Można ją dodawać do dań, sałatek jak i do… wody. Bardzo lubię latem przygotować wodę z dodatkiem świeżej kolendry i limonki, o czym wkrótce będziecie mogli się przekonać w mojej książce. Ale o tym na razie cicho-sza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *