PASTA FASOLOWO-ORZECHOWA Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ
Uwielbiam pasty do kanapek, to chyba już wiecie! Zazwyczaj są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, stanowią super-alternatywę dla tradycyjnych dodatków do chleba. Dzisiaj zrobiłam pastę z fasoli. Dlaczego warto jeść fasolę? Odpowiedz jest bardzo prosta, zawiera błonnik pokarmowy, który spożywany regularnie, może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo fasola reguluje poziom glukozy we krwi. Fasola jest również wspaniałym źródłem białka roślinnego.
puszka białej fasoli,
mała cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka oleju rzepakowego,
3 łyżki wody,
1 łyżeczka kurkumy,
sól,
5 suszonych śliwek,
2 czubate łyżeczki masła orzechowego,
świeży rozmaryn.
sposób przygotowania:
Na łyżce oleju rzepakowego podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę następnie dodałam fasolę białą z puszki, którą przepłukałam na durszlaku pod bieżącą wodą. Do fasoli z cebulą dodałam kurkumę, oliwę oraz wodę i zmiksowałam na gładką masę następnie dodałam masło orzechowe, pokrojone w kostkę, śliwki suszone i odrobinę soli. Wszystko razem wymieszałam i gotowe!
TIP 1
Czytaj skład masła orzechowego i kupuj tylko to, które w swoim składzie ma 100% orzechów. Często można spotkać na rynku produkty, które mają 70% czy nawet 50% orzechów i takie dodatki jak cukier, olej palmowy, olej słonecznikowy, syrop glukozowo – fruktozowy, glukozę, błonnik pszenny czy lecytynę. Brrr.
U-WIEL-BIAM!!!
Ja też:)
No ładnie to to wygląda.
a jak smakuje!!! Przetestuj koniecznie…
Lubię bardzo takie pasty kanapkowe!!!
Go Vegetarian!
Ja też jestem ich amatorką forever!
Fajny ten dodatek rozmarynu, a w przepisie nie ma:(
Zapomniałam dodać! Zaraz to nadrobię:)
Ale to pyszne i zdrowe. Będę polecać!
Dzięki!!!
Ale ładne Pani robi zdjęcia, zazdroszczę:>
a takie tam;)
Ten kolorek to kurkuma? Proszę o odpowiedź…
oczywiście 🙂
pyszności!!!
Wypróbowałam, przepis sprawdzony:) MNIAM!