PASTA FASOLOWO-ORZECHOWA Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Uwielbiam pasty do kanapek, to chyba już wiecie! Zazwyczaj są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, stanowią super-alternatywę dla tradycyjnych dodatków do chleba. Dzisiaj zrobiłam pastę z fasoli. Dlaczego warto jeść fasolę? Odpowiedz jest bardzo prosta, zawiera błonnik pokarmowy, który spożywany regularnie, może obniżać poziom cholesterolu we krwi.  Dodatkowo fasola reguluje poziom glukozy we krwi. Fasola jest również wspaniałym źródłem białka roślinnego.

 

 

puszka białej fasoli,

mała cebula,

4 łyżki oliwy z oliwek,

łyżka oleju rzepakowego,

3 łyżki wody,

1 łyżeczka kurkumy,

sól,

5 suszonych śliwek,

2 czubate łyżeczki masła orzechowego,

świeży rozmaryn.

 

sposób przygotowania:

Na łyżce oleju rzepakowego podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę następnie dodałam fasolę białą z puszki, którą przepłukałam na durszlaku pod bieżącą wodą. Do fasoli z cebulą dodałam kurkumę, oliwę oraz wodę i zmiksowałam na gładką masę następnie dodałam masło orzechowe, pokrojone w kostkę, śliwki suszone i odrobinę soli. Wszystko razem wymieszałam i gotowe!

hummus Anety Łańcuchowskiej

TIP 1

Czytaj skład masła orzechowego i kupuj tylko to, które w swoim składzie ma 100% orzechów. Często można spotkać na rynku produkty, które mają 70% czy nawet 50% orzechów i takie dodatki jak cukier, olej palmowy, olej słonecznikowy, syrop glukozowo – fruktozowy, glukozę, błonnik pszenny czy lecytynę. Brrr.

 

TIP2

Nie bój się fasoli z puszki! Ona ma taką samą wartość odżywczą jak fasola surowa. Czasami każdemu z nas brakuje czasu, a fasola w puszce, którą ktoś za nas ugotował może znacznie ułatwić nam życie kulinarne.

16 odpowiedzi na “PASTA FASOLOWO-ORZECHOWA Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ”

  1. Bożena pisze:

    U-WIEL-BIAM!!!

  2. Paweł pisze:

    No ładnie to to wygląda.

  3. Luiza pisze:

    Lubię bardzo takie pasty kanapkowe!!!
    Go Vegetarian!

  4. Tobiasz pisze:

    Fajny ten dodatek rozmarynu, a w przepisie nie ma:(

  5. Matylda pisze:

    Ale to pyszne i zdrowe. Będę polecać!

  6. Franek pisze:

    Ale ładne Pani robi zdjęcia, zazdroszczę:>

  7. Anna pisze:

    Ten kolorek to kurkuma? Proszę o odpowiedź…

  8. Wojtek pisze:

    pyszności!!!

  9. Sylwia pisze:

    Wypróbowałam, przepis sprawdzony:) MNIAM!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *