OWOCOWE GOFRY OWSIANE Z MĄKI ŻYTNIEJ

Gofry kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem i bardzo chętnie wracam do nich, oczywiście kombinując lekko w ich składzie. Nie byłabym sobą gdybym nie podmieniła mąki pszennej na mąkę owsianą, a w miejsce cukru nie wstawiła ksilitolu. Sprawdź mój przepis na gofry w wersji light, połączysz rewelacyjne doznania smakowe z brakiem wyrzutów sumienia.

 

 1 gofr – 160 kcal

z poniższych proporcji wychodzi 7 gofrów

ciasto:

¾ szklanki mąki owsianej,

szklanka mąki żytniej typ 720,

2 łyżki otrębów pszennych,

2 łyżki wiórków kokosowych,

2 jajka,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki ksylitolu,

2 łyżki oleju rzepakowego,

2 szklanki wody.

dodatki:

jogurt naturalny,

owoce.

 

sposób przygotowania

W dużej misce połączyłam wszystkie składniki potrzebne do ciasta, dokładnie wymieszałam je trzepaczką na jednolitą masą. Jedną łyżkę wazową wylałam na rozgrzaną gofrownicę. Jednego gofra piekłam średnio ok. 3 min. Z podanych proporcji wyszło mi 7 gofrów. Gotowe gofry udekorowałam świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

owsiane gofry z owocami z lookingforcooking.pl

TIP 1

Jeżeli chcesz nadać gofrom piękny kolor czekoladowy, dodaj naturalne kakao do ciasta.  Jeżeli interesuje Ciebie kolor bordowy to zamiast wody do ciasta dodaj sok z buraka. Zielony kolor gofrów uzyskasz dodając łyżeczkę zielonej spiruliny, a zupełnym szaleństwem byłoby dodanie spiruliny niebieskiej.

TIP 2

W kwestii owoców do gofrów ogranicza Ciebie tylko wyobraźnia. Rusz na zakupy i poszperaj w przepastnych owocowych działach, jest z czego wybierać nawet zimową porą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *