KREWETKI W SOSIE POMIDOROWO – KOKOSOWYM

Olej rzepakowy to idealny olej dla całej rodziny, dlatego przygotowując dzisiejszy obiad nie miałam wątpliwości jakiego oleju powinnam użyć. Wybór padł na olej rzepakowy z dwóch względów, jest on po prostu pyszny świetnie komponując się z egzotycznymi krewetkami w moim daniu, a dodatkowo może poszczycić się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 – niezbędnych dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Pamiętajcie, że regularna konsumpcja oleju rzepakowego, możecie dodawać go również do różnego rodzaju sałatek ale też do pieczonych mięs, ryb i warzyw, wpłynie nie tylko na prawidłową pracę Waszego układu krążenia ale również wzmocni Wasz wzrok.
OK, pora na przepis na krewetki w sosie pomidorowo – kokosowym z dodatkiem oleju rzepakowego.

½ czerwonej cebuli,

150 g czerwonej papryki,

1 ząbek startego czosnku,

1 łyżka startego imbiru,

starta skórka z ½ limonki,

250 g krewetek,

2 łyżki oleju rzepakowego,

puszka pomidorów krojonych,

2 łyżki mleczka kokosowego,

1 papryczka chili.

do podania:

ryż jaśminowy,

świeża kolendra,

orzechy nerkowca.

 

sposób przygotowania:

Cebulę pokroiłam w kostkę, paprykę umyłam i pokroiłam również w kostkę. Czosnek, imbir obrany ze skórki starłam na tarce. Limonkę sparzyłam wrzątkiem i również starłam na tarce. Mrożone krewetki rozmroziłam i osuszyłam na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i wrzuciłam pokrojoną cebulę z wraz czosnkiem do podsmażenia.  Dodałam krewetki, które podsmażyłam z obu stron, a następnie dodałam pomidory z puszki, paprykę, startą skórkę z limonki i całość dusiłam przez chwilę, aż do momentu gdy papryka zmięknie. Dodałam mleczko koksowe i pokrojoną papryczkę chili. Gotowe danie jedzcie z dodatkiem ryżu jaśminowego, posypane świeżą kolendrą i wcześniej uprażonymi orzechami nerkowca.

kampania olej rzepakowy - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Olej rzepakowy zawiera sterole roślinne pomagające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, może również poszczycić się najkorzystniejszym składem kwasów tłuszczowych spośród wszystkich olejów roślinnych.

TIP 2

Wystarczą już dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie aby pokryć całkowite zapotrzebowanie organizmu człowieka na kwas linolenowy z rodziny omega-3. Jeżeli weźmiemy pod uwagę szerokie zastosowanie tego oleju w kuchni, sprawdzi się on zarówno przy biszkoptowych wypiekach, jak i różnego rodzaj sałatkach i surówkach, to z pewnością olej rzepakowy może być polecany i małym i dużym.

32 odpowiedzi na “KREWETKI W SOSIE POMIDOROWO – KOKOSOWYM”

  1. Ula pisze:

    Super przepis wyszło extra:))

  2. Przemysława pisze:

    wygląda apetycznie a ja lubię krewetki, mniam!

  3. Olena pisze:

    popieram olej rzepakowy jest the best!

  4. Franciszka pisze:

    Olej rzepakowy od zawsze u mnie w domu!!! Polecam!

  5. Asia pisze:

    Będę częściej go dodawać na pewno!

  6. Ludmiła pisze:

    fajny przepis i fajny olej

  7. Olgierd pisze:

    Olej rzepakowy OK a danie pyszne!

  8. Igor pisze:

    fajna kampania trzeba promować co nasze!

  9. Dagmara pisze:

    muszę zacząć stosować ten olej

  10. Paula pisze:

    Przepis wyśmienity, u mnie hit w domu:)))

  11. Urszula pisze:

    zatem będę go używać;)

  12. Krystyna pisze:

    Danie zrobione, wyszło pyszne!

  13. weronika pisze:

    Olej rzepakowy nr 1 u mnie w kuchni:)

  14. Robert pisze:

    dobre zdjęcie, podoba mi się!

  15. Tamara pisze:

    nie wiedziałam, że olej rzepakowy jest tak zdrowy

  16. Sebastian pisze:

    pięknie to wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *