10 kwietnia w Akademii Inspiracji MAKRO, miałam przyjemność uczestniczyć w bardzo ciekawej konferencji, inaugurującej program Polskie Skarby Kulinarne. Mecenasem programu jest MAKRO Polska, a głównym partnerem – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, więc towarzystwo zacne. Nie dość, że dowiedziałam się mnóstwo ciekawych faktów wprost z pierwszej polskiej książki kucharskiej wydanej w XVII wieku, to jeszcze miałam okazję zapoznać się z wynikami badań dotyczących postrzegania przez Polaków kuchni polskiej. Last but not least, wzięłam udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez szefa kuchni Muzeum Króla Jana III w Wilanowie, Macieja Nowickiego. Domyślasz się chyba, że było pysznie, bo upichciliśmy tort z kapusty i własny ocet jabłkowy, na który przepis bez chwili zawahania udostępniam poniżej.
Zagotowałam półtora litra wody i dodałam osiem łyżeczek cukru (tym razem cukier jest niezbędny – chcesz mieć ocet musisz dodać cukier). Do każdej buteleczki włożyłam pokrojone w cieniutkie słupki jabłka bez gniazd nasiennych, za to ze skórką. Owoce w buteleczkach zalałam przestudzoną wodą z cukrem. Włożyłam do każdej buteleczki dwa listki laurowe. Pamiętaj, że owoce nie mogą wystawać ponad powierzchnię wody. Trzy cztery dni trzymaj szczelnie zamknięte buteleczki w temperaturze pokojowej, po tym czasie przenieś je do spiżarni, gdzie będzie nieco chłodniej. Po dwóch tygodniach twój-domowej-roboty-własnoręcznie-wykonany-ocet-jabłkowy będzie gotowy, na co i ja czekam z niecierpliwością.
Dodaj komentarz