MAZUREK Z MASĄ ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWĄ

Mazurek – tradycyjne, niskie, słodkie, ciasto kuchni polskiej. Mój, spełnia wszystkie te wytyczne, a że masę mazurkową skomponowałam ze śliwek i gorzkiej czekolady, w miejsce super słodkiej masy kajmakowej, to tylko o nim dobrze świadczy. Święta Wielkanocne za pasem, więc spotkajmy się, jak najszybciej, przy piekarniku.

 

1 kawałek – 180 kcal

kruche ciasto:

250g mąki pszennej,

100g masła,

4 łyżki jogurtu naturalnego,

3 łyżki cukru pudru.

masa czekoladowo- śliwkowa:

opakowanie mrożonych śliwek,

tabliczka gorzkiej czekolady.

dodatki:

płatki kokosowe, płatki migdałowe,

orzechy nerkowca.

 

sposób przygotowania

Do miski wsypałam mąkę, dodałam miękkie masło, żółtko, cukier puder i jogurt, następnie zagniotłam ciasto. Ciasto zagniecione w kulkę owinęłam w folię aluminiową i włożyłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowałam masę czekoladową. Do garnka wrzuciłam mrożone śliwki i na wolnym ogniu zaczęłam je rozmrażać. Odparowałam nadmiar wody ze śliwek i wrzuciłam do garnka, połamaną na kostki, gorzką czekoladę. Całość wymieszałam, aż do rozpuszczenia się czekolady.  Następnie wystudziłam masę i zmiksowałam ją blenderem. Wysmarowałam masłem formę do tarty, wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty. Położyłam papier do pieczenia na cieście, wysypałam groch w celu obciążenia ciasta i włożyłam je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach wyjęłam ciasto z pieca, usunęłam obciążenie i piekłam je jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wystudziłam ciasto, wyłożyłam na ciasto masę czekoladowo-śliwkową. Całość posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi, orzechami nerkowca i płatkami kokosowymi.

pzepis na mazurka - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Bakalie w cieście są, na szczęście, nie tylko dostarczycielem kalorii, ale również cennych minerałów, takich jak potas, żelazo oraz cynk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *