MAKARON Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PAK CHOI

Kapusta Pak-Choi to warzywo, które zaskakuje mnie zarówno swoim wyglądem
jak i oryginalnym smakiem. Obok Pak-Choi po prostu nie da się przejść obojętnie. Kapusta dobrze komponuje się z różnego rodzaju mięsem, dlatego mój wybór piersi kurczaka nie był przypadkowy. Danie zawiera więc substancje odżywcze i witaminy  pochodzące właśnie z Pak-Choi, ale również białko oraz witaminę B12, których źródłem jest mięso z kurczaka. Dodam, że 150 gramowy kawałek piersi z kurczaka zawiera jedynie 148 kcal. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o mięsie drobiowym koniecznie wejdź na oficjalną stronę europejskiej kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja”.

 

przepis na  dwie porcje

300g piersi z kurczaka,

mała cebula,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka startego korzenia imbiru,

2 kapusty pak-choi,

1 łyżka oleju rzepakowego,

2 marchewki,

sól, pieprz.

50g makaronu spaghetti,

sos:

5 łyżek wody,

3 łyżki sosu sojowego,

1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

dodatki:

2 łyżki oleju sezamowego,

garść posiekanego szczypiorku,

2 łyżki białego sezamu.

 

sposób przygotowania:

Kurczaka pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam z łupinek, cebulę posiekałam,
a czosnek pokroiłam w cienkie plasterki. Imbir obrałam ze skórki i starłam na drobnej tarce. Kapustę umyłam i pokroiłam wzdłuż na cztery części, marchewkę obrałam ze skórki i pokroiłam w słupki. Na oleju rzepakowym podsmażyłam kurczaka, a następnie dodałam czosnek i cebulę. Całość podsmażyłam. Do szklanki dodałam wodę, sos sojowy, ocet ryżowy i mąkę ziemniaczaną, następnie dokładnie wymieszałam. Przygotowany sos dodałam do kurczaka na patelni, wymieszałam i dodałam imbir oraz marchewkę. Wszystko razem dusiłam przez ok. 5 min., a następnie dodałam kapustę i dusiłam następne 5 min. Całość przyprawiłam solą i pieprzem wedle uznania. Do gotowego dania dodałam wcześniej ugotowany makaron i wymieszałam. Danie skropiłam olejem sezamowym, posypałam sezamem i  świeżym szczypiorkiem.

kampania To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja

TIP1

Mięso z kurczaka można zamienić na indyka. Pamiętaj, że zarówno mięso
z kurczaka, jak i indyka to źródła białka pomagającego w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości.

TIP 2

Kurczak jest źródłem witaminy B12 pomagającej w prawidłowym funkcjono­waniu układu nerwowego, jak również układu odpornościowego
oraz przyczyniającej się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

28 odpowiedzi na “MAKARON Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PAK CHOI”

  1. Daria pisze:

    Pychotka!

  2. Tomasz pisze:

    takie danie to ja rozumiem, BOMBA

  3. Olga pisze:

    Świetny pomysł z Pak Choi, bo to zapomniane warzywko!

  4. Dawid pisze:

    zdjęcie przepiękne, muszę zrobić na niedzielny obiad:)))

  5. Kinga pisze:

    no pięknie to wygląda i na pewno smakuje doskonale…

  6. Edward pisze:

    super, bardzo lubię Pak Choi!

  7. Dorota pisze:

    Jak zwykle te zdjęcie jest piękne Pani Aneto!!!

  8. Franciszka pisze:

    zrobione już dzisiaj na obiad, wyszło wspaniale, POLECAM!!!

  9. Ludka pisze:

    Kuchnię azjatycką bardzo lubię, u Pani zawsze coś fajnego znajdę na blogu, najlepiej:))

  10. Oleg pisze:

    Pak choi to mija ulubiona kapusta!!! Pozdrawiam!

  11. Grażyna pisze:

    lubię łatwe przepisy:)) Zrobię na pewno!

  12. Ludmiła pisze:

    Tak trzymać Aneto, to jest pyszne:)

  13. Paweł pisze:

    bardzo mi się podoba stylizacja, aż chce się zjeść!

  14. Paula pisze:

    Głodna jestem:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *