MAKARON Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM CUKROWYM I SZPINAKIEM
Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na bardzo szybkie i proste danie, pyszne też:) Asiu, dziękuję za inspirację! Uwielbiam groszek cukrowy niesamowicie delikatny, chrupki i lekko słodkawy. To właśnie on nadaję temu daniu wyjątkowości. Groszek cukrowy można jeść na surowo, jak i po bardzo krótkim ugotowaniu czy też duszeniu. Tak też zrobiłam. Obecnie nie ma sezonu na groszek cukrowy i niestety jest on dosyć drogi ale od czasu do czasu warto z niego skorzystać tym bardziej, że jest świetnym źródłem błonnika, kwasu foliowego, białka jak i witamin z grupy B. Spróbujcie upichcić makaron z kurczakiem, właśnie z groszkiem cukrowym, nie zawiedziecie się!
przepis na 2 porcje
pierś z kurczaka eco (500g),
średniej wielkości cebula,
2 ząbki czosnku,
opakowanie groszku cukrowego (250g),
½ opakowania świeżego szpinaku (250g),
½ małej cukinii (125g),
szklanka mleczka kokosowego,
łyżka oleju rzepakowego,
łyżeczka świeżo startego imbiru,
łyżeczka curry,
łyżeczka słodkiej papryki,
pieprz.
dodatki:
dowolny makaron, kasza lub ryż.
SUPER BLOG! GRATULACJE!
WOW
Dzień dobry,
Jaka jest kaloryczność tego dania?
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
520 Kcal ale bez dodatku skrobiowego. Pozdrawiam serdecznie!
Smaczne to niesamowicie, wiem bo dzisiaj zrobiłam:)
Ale się cieszę, suuuuper!
Ależ ten makaron wygląda. Gdzie kupiony?
w carrefour w Arkadii (dział smakołyki ze świata) czy jakoś tak
Muszę przetestować przepis, to się wypowiem:)
koniecznie, trzymam za słowo!
Ja też bardzo lubię groszek cukrowy. Niedawno dopiero go odkrylem.
🙂
Kiedy jakaś sałatka???
Wkrótce się pojawi:) Następny będzie jednak hummus!
Uwielbiam groszek cukrowy. EKSTRA!
Groszek cukrowy jest meeeega!
Fajny przepis, już przetestowałam!
Cieszy mnie to!!!
Bardzo ładne ma Pani zdjęcia na blogu. Suuuuuper
Staram się:)
Apetycznie ten kurczak wygląda:)
Jest pyszny!