JOGURTOWY CHŁODNIK OGÓRKOWO-RZODKIEWKOWY

Powoli, oczywiście zachowując wszelkie możliwe środki ostrożności, wracamy do rzeczywistości, co najlepiej zauważyć tym, że nie mylą nam się  już dni tygodnia i dokładnie wiemy kiedy się zaczyna i kończy weekend:) Czyli wróciliśmy do pracy stacjonarnej. Dlatego już śpieszę z pomysłem na pożywny i wybitnie smaczny jogurtowy chłodnik na bazie jogurtu pitnego Activia, który do biura należy zabrać, a nawet trzeba. Zaopatrzcie się w odpowiedni pojemnik i śmiało zabierajcie się do przyrządzenia tej pysznej zupki na cieple, letnie, biurowe dni. Aha, za jednym razem oprócz smakowitego lunchu wzbogacicie swoją dietę o solidną porcję probiotycznych bakterii jogurtowych wpływając tym samym na zdrowie Waszych jelit. Gdy jelita są zdrowe to i odporność nie szwankuje więc do dzieła!

3 pitne jogurty naturalne Activia,

6 rzodkiewek,

6 ogórków gruntowych,

½ pęczka koperku,

½ pęczka szczypiorku,

ząbek czosnku

sok z ¼ cytryny,

sól, pieprz.

sposób przygotowania:

Ogórki umyłam, obrałam ze skórki i starłam na tarce i grubych oczkach. Rzodkiewkę umyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Do ogórków i rzodkiewek w misce, dodałam posiekany koperek i szczypiorek, stary na tarce czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Całość przyprawiłam pieprzem i solą, dolałam jogurty Activia i porządnie wymieszałam.

chłodnik jogurtowy - anetalancuchowska.pl

 

TIP 1

Chłodnik wspaniale smakuje z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo dodatkowo posypany, uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi.

TIP 2

Jedząc chłodnik w ramach lunchu w pracy, zjedz go z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, będącego bogatym źródłem błonnika dającego uczcie sytości na dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *