ZIELONY JOGURT Z AWOKADO
Podczas spotkań z pacjentami w mojej Poradni często słyszę, że jogurt naturalny nie jest czymś za czym przepadają, słowem nie jest to smak który „zwala z nóg”, raczej jest kwaśny i nudny. Na drugim „biegunie smakowym” znajdują się natomiast jogurty nazwijmy je „owocowe”, ogólnie lubiane. Z mojego punktu widzenia owoców w nich jak na lekarstwo, natomiast problemu ze znalezieniem w nich dużej ilości cukru żadnego. Moją odpowiedzią na utyskiwania i zażalenia moich pacjentów, odnośnie do jogurtu naturalnego, jest propozycja zmiksowanie go z ulubionymi owocami w zaciszu domowym. W ten sposób omijamy jeden istotny etap przygotowania „sklepowego” jogurtu owocowego czyli dosypanie cukru. Poniżej znajdziesz przepis na szybki i prosty jogurt zielony, który jest moją propozycją na II śniadanie lub podwieczorek. W składzie jogurtu zielonego znajdziesz awokado, które uwielbiam oprócz smaku za wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3, które są odpowiedzialne za usprawnienie pracy mózgu. Zajadając mój jogurt z pewnością żadne szarady, sudoku czy krzyżówki nie będą straszne.
1 porcja – 300 kcal
małe opakowanie jogurtu naturalnego,
½ awokado (70g),
1 banan (100g),
6 listków mięty.
sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę. Jeżeli konsystencja koktajlu wyda się Tobie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody. Ogólnie to szybka w przygotowaniu pożywka na myślenie i jednocześnie orzeźwiająca uczta smakowa w jednym.
TIP 1
Masz uczulenie na białko mleka krowiego? Zamień jogurt w przepisie na ¾ szklanki napoju roślinnego np. ryżowego, owsianego czy orkiszowego.
TIP 2
Jeżeli Twoje jelita są „leniwe”, a wzbogacenie diety w błonnik pokarmowy jest Twoim celem, zamień banana na dwie szklanki truskawek, dzięki temu wraz z koktajlem zwiększysz ilość błonnika w diecie o 5g.
TIP 3
Nie zawsze masz pewnie ochotę na zjedzenie całego awokado. Więc rada jak przechowywać drugą połówkę, żeby nie zrobiła się brązowa i brzydka! Proponuję zostawić pestkę w niewykorzystanej połówce, zamknąć ją w plastikowym pojemniku i schować do lodówki. Takie awokado następnego dnia wygląda bardzo apetycznie.
TIP 4
Awokado może poszczycić się właściwościami nawilżającymi, dzięki sporej zawartości tłuszczy. Więc gdy zostaje mi kawałek awokado, po prostu je rozgniatam, dodaję łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, mieszam i nakładam na 15 minut na… twarz. Po 15 minutach mam pięknie nawilżoną skórę twarzy:)
Dodaj komentarz